Phil Tippett 72 let


Phil Tippett je zakladatelem Tippett Studio. Jeho kariéra tvůrce speciálních efektů trvá již déle než 30 let a zahrnuje cenu Oscar (6 nominací, 2 získané), cenu BAFTA (4 nominace, 1 získaná) a cenu EMMY (2 získané).

Velký zlom v jeho životě přišel v roce 1975, kdy si George Lucas najal Phila a Jona Berga k vytvoření speciálních efektů pro film Star Wars: Nová naděje. V roce 1982 vytvořil Phil animační proces zvaný go-motion, což je zdokonalená stop-motion animace. Touto metodou oživil draka ve filmu DRAGONSLAYER (Drakobijce, 1981), za což získal prvního Oscara. Dále pokračoval ve speciálních efektech pro další dva díly Star Wars.

V roce 1984 Phil odešel od ILM (Industrial Light & Magic), založil vlastní Tippett Studio (sídlilo prozatím v garáži) a vytvořil nádherný 10 minutový animovaný snímek PREHISTORIC BEAST o dinosaurech. Nově vzniklému Tippett Studiu se začalo dařit i mimo garáž a vytvořilo speciální efekty pro několik televizních projektů: DINOSAUR! (dokument televize CBS o dinosaurech s Christopherem Reevesem - speciálně pro tento dokument vznikl krátký snímek Dinosaur!), WILLOW (1988), HONEY, I SHRUNK THE KIDS (Co je malý, to je hezký, 1989) a RoboCop trilogie (1987, 1990, 1993).

V roce 1993 si Phila přizval Steven Spielberg k tvorbě speciálních efektů pro film JURASSIC PARK (Juský park, 1993). Phil vytvořil několik animovaných sekvencí (T-rex a auto, Raptoři v kuchyni), které však nebyly použity. Dinosaury nakonec ve filmu oživila počítačová animace. Touto zkušeností přešlo na počítačovou animaci i Tippett Studio.


27.9.1951
Berkeley, California, USA
Phil Tippett csfd

Star Wars: Epizoda VI - Návrat JediůStar Wars: Epizoda V - Impérium vrací úderSlice!Star Wars: Epizoda IV - Nová nadějeRoboDoc: The Creation of RoboCopHledání zítřkaJurassic PunkLight & MagicFilmy našeho dětstvíSvět očima Jeffa GoldblumaWhy Dinosaurs?Worse Than the DemonÚžasný svět rekvizitPhil Tippett: Mad Dreams and MonstersLe Complexe de FrankensteinThe Real History of Science FictionRay Harryhausen - Special Effects TitanStanding on the Shoulders of Kubrick: The Legacy of 2001Vision of a Future Passed: The Prophecy of 2001American ScaryInside the FederationKnow Your FoeFlesh + Steel: The Making of 'RoboCop'Fleshing Out the 'Hollow Man'Making of 'The Haunting', TheVirus: Ghost in the MachineJak se točil Jurský parkClassic Creatures: Return of the JediFrom 'Star Wars' to 'Jedi': The Making of a SagaSPFX: The Empire Strikes BackThe Making of 'The Empire Strikes Back'Šílený bůhHvězdná pěchota 2: Hrdinové FederaceMad God: Part 3Mad God: Part 2Mad God: Part 1MutantLandPrehistoric BeastThe 66th Annual Academy AwardsThe 56th Annual Academy Awards


Aktualizace osobnostního profilu Phil Tippett: 30.10. 2023 13:09