Bernard Verley 84 let


Francouzský herec Bernard Verley se během své kariéry věnoval střídavě divadlu, televizi i filmové produkci, naši diváci se s ním mohli seznámit v průběhu několika desetiletí v různých polohách. Pochází z Lille, kde také studoval výtvarné umění, zároveň ale začal navštěvovat herecké kurzy Charlese Dullina, koncem padesátých let se připojil k Jeanu Vilarovi a hrál v Théâtre National Populaire, později účinkoval na několika pařížských scénách (Théâtre Montparnasse, Théâtre de la Comunne), zúčastňoval se také divadelních festivalů.

Koncem sedmdesátých let se Bernard Verley začal věnovat filmové produkci a své další aktivity razantně omezil. K divadlu se jako herec vrátil až v roce 1991, krátce nato znovu přijímal i nové nabídky k filmování, vidět jsme jej mohli ve filmech KLAVÍRISTKA (L′accompagnatrice, 1992) nebo KRÁLOVNA MARGOT (La reine Margot, 1994). Doménou jeho aktivit před kamerou se ale znovu stala televize. Velkou příležitostí představit se televizním divákům se stala titulní postava policejního komisaře Malone ve stejnojmenném seriálu MALONE (2002-2005), u nás byly uvedeny i další seriály (různých kvalit), v nichž ztvárnil úlohy otců hlavních hrdinů (VŮNĚ Z PROVENCE – Dans un grand vent de fleurs, 1997; MODRÉ HLUBINY – Le bleu de l′océan, 2003).

V jevištních aktivitách pokračoval do nedávných let, častěji hrál například v Théâtre Antoine, znovu to ale byly také divadelní festivaly (Avignon), v poslední době zaujal v představení Sen o podzimu, které mu vyneslo nominaci na prestižní Molièrovu cenu. S touto hrou začínal v pařížských divadlech, v roce 2011 s ní podnikl turné po Holandsku a Itálii. Sporadicky se dodnes objevuje i před kamerou, v kinech to byl naposledy snímek LADY CHATTERLEY (2006).

Bernardův mladší bratr Renaud Verley (*1945) je též hercem.


4.10.1939
Lille, Francie
Bernard Verley csfd

Noces d'orStíny smrti: DědictvíChvála BohuStíny smrti: Vražda v LuberonuRodinČíslo jednaL'IndomptéeLes Fausses Confidences15 jours ailleursUne autre vieOtevřené srdceVe spěchuMa compagne de nuitV comme VianVilla Belle FranceMitterrand à VichySans état d'âmeLady ChatterleyVelký apartmánŠkubání v palciNa jih od mrakůZtraceni v přístavuCQDes nouvelles des enfantsKdo jinému jámu kopáVent de poussièresBratři SestroviBrumes de Manchester, LesL'EnvolComplices, LesJésusLa DilettanteLes Terres froidesPremier de cordéeRub a lícSade en procèsUprostřed lží...Comme elle respireLa femme du cosmonauteLes insoumisRives du paradis, LesUn cadeau, la vie!Braconniers de Belledombre, LesCompagnons secretsLe Rouge et le noirLucie AubracováLes Liens du cœurCrime de monsieur Stil, LeDuchesse de Langeais, LaFils de flicHospoda JamajkaLe Blanc à lunettesPasteur, cinq années de rageUn si bel orageŘekni mi své anoFolie douce, LaJe voudrais descendreKrálovna MargotLa Bavure


Aktualizace osobnostního profilu Bernard Verley: 6.11. 2023 11:20