Franca Bettoia 87 let


I když italská herečka Franca Bettoia prokázala v několika filmech, že je schopnou dramatickou umělkyní, její talent zůstal nerozpoznán v několika desítkách průměrných snímků. Pochází z Říma a před kamerou debutovala již jako osmnáctiletá v polovině padesátých let 20. století, první větší roli dostala ale až pod režijním vedením Pietra Germiho ve filmu STRAŠÁK (L′uomo di paglia, 1958), který triumfoval na festivalu v Cannes.

Velkou příležitostí pro ni byla role Samoy, manželky titulního hrdiny, ve dvou dobrodružných příbězích o Sandokanovi (SANDOKAN ALLA RISCOSSA, 1964; SANDOKAN CONTRO IL LEOPARDE DI SARAWAK, 1964), které jsou však dnes zapomenuté, protože později je zastínil velmi populární seriál s Kabirem Bedim v hlavní roli. Při práci na filmu IL FISCHIO AL NASO (1967) se sblížila s hercem Ugo Tognazzim, začali spolu žít a mají spolu dvě děti. Syn Gianmarco Tognazzi (*1967) je dnes hercem, dcera Maria Sole Tognazzi (*1971) se uplatňuje jako režisérka.

Teprve po pětiletém vztahu a narození dvou dětí se Franca Bettoia za Uga Tognazziho provdala (1972) a tehdy také prakticky ukončila svou hereckou kariéru, aby se nadále věnovala rodině. Později se sice ještě objevila ve filmu NEDOTÝKEJ SE BÍLÉ ŽENY (Touche pas a la femme blanche, 1974), byl to však již jen výjimečný návrat před kameru. Po dlouhých letech si pak ještě zahrála po boku svého syna Gianmarca ve filmu SKINHEADS (Teste rasate, 1993).


14.5.1936
Řím, Lazio, Itálie
Franca Bettoia csfd

SkinheadsAsalto al castillo de la Moncloa, ElNedotýkej se bílé ženyAfrické dobrodružstvíIl fischio al nasoSandokan proti Leopardovi ze SarawakuSandokanova pomstaThe Last Man on EarthIl leone di San MarcoNormanni, IUltimatum alla vitaGiorno per giorno disperatamenteOrazi e curiaziApocalisse sul fiume gialloCavalcata selvaggiaLa Main chaudeLe dialogue des CarmélitesL'uomo di pagliaTant d'amour perduLos amantes del desiertoPalco all'opera, UnLa pisanaL'uomo dal sigaro in bocca


Aktualizace osobnostního profilu Franca Bettoia: 2.11. 2023 13:09