Lubomír Kostelka (1927 - 2018)


Lubomír Kostelka se narodil v březnu 1927 v Přerově, kde jeho otec pracoval jako strojvedoucí u dráhy. V tomto městě prožil své dětství. Prázdniny trávil obvykle u své tety v Lulči u Vyškova, odkud pocházela jeho maminka. Měl o dva roky mladšího bratra, který se později stal stavařem. Nastoupil na obchodní akademii, ale během okupace byl vyloučen a vyučil se elektrikářem. Následně nastoupil na elektrotechnickou průmyslovku, kde se seznámil se spolužákem Vladimírem Menšíkem. Lásku k divadlu v něm sice vzbudila už matka, která hrála ochotnické divadlo, ale právě setkání s Menšíkem Kostelku nasměrovalo k rozhodnutí věnovat se hereckému povolání.

Lubomír Kostelka patří k hereckým rekordmanům, má za sebou několik set filmových a především televizních rolí. Začal být obsazován po svém příchodu do Prahy, poprvé se objevil jako detektiv ve snímku KASAŘI (1958). Zahrál si prakticky ve všech žánrech, v drtivé většině šlo o menší role. Výjimkou byla postava Gullivera v Juráčkově snímku PŘÍPAD PRO ZAČÍNAJÍCÍHO KATA (1969). Filmovým údělem tohoto herce byly figurky typu strážný, řidič, vrchní, recepční nebo reportér. V dětském dobrodružném příběhu PÁNI KLUCI představoval Pajdáka - jednoho z členů zlodějské bandy. V dobrodružném příběhu z dob zlaté horečky na Aljašce CLAIM NA HLUCHÉM POTOKU ztvárnil zlatokopa Billa. V pohádce TŘETÍ PRINC si zahrál kupce, v seriálu BYLO NÁS PĚT se objevil jako policajt, v dalším seriálu ŽIVOT NA ZÁMKU byl hospodským Kletečkou. V 90. letech se postupně přeorientoval na postavy důchodců ( děda Jeřábek v RANČI U ZELENÉ SEDMY, HISTORKY OD KRBU).

Profesní život Lubomíra Kostelky silně ovlivnilo 40-leté intenzívní přátelství s Vladimírem Menšíkem. Vedli bohémský život, vymýšleli recese a proflámovali spolu nejednu noc. Navzájem se oslovovali Ládinek a Lubinek. Kostelka si často vybíral malé role ve filmech, kde hrál i jeho přítel. Sešli se tak v úspěšných komediích JAK UTOPIT DOKTORA MRÁČKA ANEB KONEC VODNÍKŮ V ČECHÁCH, kde hrál Kostelka recepčního, nebo v COŽ TAKHLE DÁT SI ŠPENÁT, kde byl Kostelka zástupcem vedoucího hotelu. Vzpomínky na Vladimíra Menšíka zaznamenal Kostelka v knize NEJEN V KUCHYNI S VLADIMÍREM MENŠÍKEM, kterou proložil zkušenostmi ze svého kulinářského umění.

Lubomír Kostelka má za sebou dvě manželství. S první ženou se seznámil ještě na JAMU a prožil po jejím boku několik spokojených let. Po hercově odchodu do Prahy ho ale partnerka odmítla následovat a manželství dlouhodobé odloučení nevydrželo. Z druhého manželství má Kostelka syna, který vystudoval medicínu. Třebaže tento vztah vydržel 30 let, sám herec toto manželství považuje za velmi nešťastné, kdy na něm spočívala starost o syna i domácnost. Dnes je Lubomír Kostelka k zastižení nejvíc na svých chalupách v Kamberku u Mladé Ložice a v Ludči. K jeho koníčkům kromě chalupaření patří i vaření. V omezené míře dosud hraje, objevil se např. jako děda Lubin v Kouzelné školce. Byl nominován na Českého lva za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli snímku KUŘE MELANCHOLIK (1999).


31.3.1927
Přerov, Československo
28.11.2018
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Lubomír Kostelka csfd

Babovřesky 2BabovřeskyDilino a čertHerbert v ringuPamětniceLojzička je čísloČert ví pročBabí létoPramen životaKuře melancholikCísař a tamborČerte, tady straší!Doktor Munory a jiní lidéO zlé a dobré voděPták OhnivákČas jeřabinO holiči a barvířiO kováři BásimoviDivoké pivoMalostranské humoreskyModrá krevSchlafes BruderHotýlek v srdci EvropyKaspar HauserO zázračné moušeKačenka a strašidlaKačenka a zase ta strašidlaKocourkovTrhala fialky dynamitemDědeček je lepší než pesPrincezna SlonbidloSvědek umírajícího časuTajemství Popelčina střevíčkuTíhaZvonokosyŠvédská mísaBeethoven Lives UpstairsChodník přes DunajDědek BártaO podezíravém králiVolná nohaČajová JulieTřetí tátaFigurky ze šmantůHauřiNáhodou je príma!O zatoulané princezněPřátelé Bermudského trojúhelníkuStřecha nad hlavouZáhada zlatého servisuZázrak v cukrárněKrajina s nábytkemMůj obchod se psyNení sirotek jako sirotekPapilioRuceSilvestr 1886Velká filmová loupežNávratyRůžový Hubert


Aktualizace osobnostního profilu Lubomír Kostelka: 2.11. 2023 12:19