Nicole Garcia 77 let


Herečka a režisérka Nicole Garcia má významnou pozici v historii francouzské kinematografie již dávno zajištěnou, mimo jiné díky tomu, že na Cézara byla postupně nominována již v šesti kategoriích, což se zatím nikomu jinému v udílení těchto filmových cen nepodařilo. Narodila se v Oranu v Alžírsku, které tehdy patřilo do francouzské koloniální správy a strávila zde dětství i léta dospívání. Do Francie se dostala až v roce 1962, dokončila středoškolské vzdělání a začala studovat filozofii. Odtud ale přešla na Národní konzervatoř dramatického umění, kterou absolvovala první cenou v oboru komedie.

Širší pozornost získala Nicole Garcia až díky Tavernierově historickému filmu SLAVNOST ZAČÍNÁ (Que la fete commence, 1975), následně se objevila v několika titulech známých i u nás. První hlavní roli dostala v dramatu OTÁZKA (La question, 1977), které se vracelo k nedávné dramatické historii Alžírska. Postava podváděné manželky hlavního hrdiny v komedii SUKNIČKÁŘ (Le cavaleur, 1978) jí vynesla Cézara za vedlejší roli. Jako herečka byla na Cézara nominována v následujících letech ještě třikrát (MŮJ STRÝČEK Z AMERIKY – Mon oncle d΄Amérique, 1981; SLOVA, KTERÁ SE MAJÍ ŘÍCT – Les mots pour le dire, 1983; NEBEZPEČÍ Z PRODLENÍ – Péril en la demeure, 1985). V osmdesátých letech excelovala také v divadle, na scénách Théâtre de la Madeleine a Théâtre des Celestins slavila úspěch hra Dva na houpačce, kromě toho Nicole Garcia hrála i ve světové klasice (Antonius a Kleopatra, Strýček Váňa).

V devadesátých letech se Nicole Garcia pustila do vlastní režie, aby mohla realizovat své plány a věnovat se za kamerou složitým mezilidským vztahům. Jako režisérka a scénáristka debutovala částečně autobiografickým filmem VÍKEND VE DVOU (Un week-end sur deux, 1990), který byl nominován na Cézara jako nejlepší debut. Další nominace na Cézara (v kategorii nejlepší film a nejlepší režie) jí vyneslo rodinné drama NEJMILEJŠÍ SYN (Le fils préféré, 1994), které bojovalo i o Křišťálový glóbus na festivalu v Karlových Varech. Dalším úspěchem byl film s kriminální zápletkou PLACE VENDÔME – SVĚT DIAMANTŮ (Place Vendome, 1998) s Catherine Deneuve v hlavní roli. Ten byl na Cézara nominován ve třech kategoriích a dostal se i do užšího výběru v soutěži o Zlatého lva na festivalu v Benátkách.

Kromě vlastní režie se Nicole Garcia nadále objevuje i před kamerou a například za kriminálku BETTY FISHEROVÁ A JINÉ PŘÍBĚHY (Betty Fisher et autres histoires, 2002) významného režiséra Claude Millera získala cenu na mezinárodním filmovém festivalu v Chicagu. Zatím poslední hlavní roli ztvárnila ve filmu MOJE MÍSTO POD SLUNCEM (Ma place au soleil, 2007), nadále hraje i v divadle a ani ve filmové režii dosud neřekla poslední slovo.


22.4.1946
Oran, Alžírsko
Nicole Garcia csfd

Un beau matinPůvod světaKdo si myslíš, že jsemLa Fête des mèresDe plus belleTáta, nebo máma 2Belles famillesEntre vents et maréesGare du Nord38 svědkůTu honoreras ta mère et ta mèrePourquoi tu pleures?Bancs publics (Versailles rive droite)Plein sudLes Bureaux de DieuLes PrédateursMoje místo pod sluncemStrach(y) ze tmyLe dernier jourNedělej to!La petite LiliLes Parents terriblesProfession: actricePříběh Marie a JulienaTristan: Romantický vrahBetty Fisherová a další příběhySa mère, la puteKennedy et moiZtracený a nalezenýPost coïtum animal tristeFacteur VIIIÚtěkyJeanneAux petits bonheursUn homme ŕ la merMilencova ženaLéon Morin, prêtreOutremerLa lumière du lacMariage blancMort un dimanche de pluieMuž a žena po 20 letechVášeň a soucitPéril en la demeureSedmá velmocLes capricieuxPartenairesGarçon !Les Mots pour le direPříkaz k smrtiStellaL'apprentissage de la villeQu'est-ce qui fait courir David ?Via degli specchiČest kapitánaJedni a druzíLe Grand paysage d'Alexis DroevenOtčímUn jour sombre dans la vie de MarineMůj strýček z Ameriky


Aktualizace osobnostního profilu Nicole Garcia: 27.2. 2024 17:03