Otto Lackovič (1927 - 2008)


Otto Lackovič se narodil 5. dubna 1927 ve slovenském Hlohovci u Trnavy. Narodil se do slovenské chudé rodiny, kde žil s babičkou, ovdovělou matkou a starším bratrem. Již od mládí měl velmi rád film a divadlo, které si poprvé vyzkoušel jako ochotník za studií. Odešel se však učit na strojního zámečníka do Nitry, ale v průběhu Slovenského národního povstání byl těžce raněn a několik týdnů ležel v nemocnici.

Lackovič často vytvářel různé negativní postavy, blázny či zločince. Svou hřmotnou a snědší postavou inklinoval k postavám nebojácných hrdinů, odvážných mladíků a často také cikánů (které si často ztvárnil i před filmovou kamerou). Později (za svého doživotního pobytu v Praze) postavy obohacoval také svou precizní znalostí rodné slovenštiny. Postavám pacholka Joži („Kozie mlieko“), Marka Antonia („Caesar“), Villona („Balada z hadrů“), Talbota („Sestup Orfeův“), Lóvborka („Heda Gablerová“), Rafaela („Husaři“), a dalším („Hry o lásce a smrti“, „Postarej se o Amálku“, „Veselé paničky windsorské“, „Krvavá svatba“ či „Tovje vdává dcery“) vtisknul svůj vrozený temperament, vášeň i paličatost.

Před filmovou kamerou se poprvé představil jako pacholek Joža Papcún ve Skalově komedii KOZIE MLIEKO (1950), kterého si přenesl z divadelních prken. Častokrát získal příležitost vytvořit větší či hlavní úlohu horníka Maliny (NAD NÁMI SVÍTÁ), cikána a dělníka Gejzy Fabiána (MŮJ PŘÍTEL FABIÁN), družstevníka Jury Žebroně (FRONA), studenta Karla Zacha (STŘÍBRNÝ VÍTR), vojáka Karla Haluzy (DNES VEČER VŠECHNO SKONČÍ), mladého bojovníka Ondřeje Johy (JAN ŽIŽKA a PROTI VŠEM), Rudolfa Peciána (VĚTRNÁ HORA), buldozeristy Sejka (BOMBA), dělníka Karla (105% ALIBI), partyzána Ondry (SMRT SI ŘÍKÁ ENGELCHEN), člena posádky rakety Michala (IKARIE XB 1), hospodáře Jožky Kupce (CESTA HLUBOKÝM LESEM), číšníka Pepiho (VRAŽDA V HOTELU EXCELSIOR), zlatokopa Boba Jacksona (POSLEDNÍ VÝSTŘEL DAVIDA SANDLERA), cikána Horvatha (RADIKÁLNÍ ŘEZ), předsedy Reveše (SESTŘIČKY), cikána Bihatyho (KDO SE BOJÍ, UTÍKÁ), inspektora Skákala (FEŠÁK HUBERT) či opět cikána, prezidenta festivalu „Děti jedné planety“ Deža (TRHALA FIALKY DYNAMITEM).

Mj. vytvářel rozličné malé a epizodní úlohy ve slovenských i českých filmech. Uvedl se v titulech MLADÉ SRDCIA (Šmelko), ČTVERYLKA (voják Miško), DOBRÝ VOJÁK ŠVEJK (důstojník na večírku), BUBNY (Mustafa), ADVENT (Jan), MARATÓN (dělovod), „ČTYŘI VRAŽDY STAČÍ, DRAHOUŠKU“ (gangster José Antonio), ZABIL JSEM EINSTEINA, PÁNOVÉ (vědecký asistent), DÍVKA NA KOŠTĚTI (Ind), BITVA O HEDVIKU (ing. Mareček), KRONIKA ŽHAVÉHO LÉTA (Antoš), PARTA HIC (horník), „JÁ TO TEDY BERU, ŠÉFE!“ (vrchní). V 90. letech svoji hereckou činnost částečně omezil a zahrál si již jen rybáře v pohádce NESMRTELNÁ TETA (1993) a vězně Josefa Loubala v dramatu BUMERANG (1996).


5.4.1927
Hlohovec, Československo
4.2.2008
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Otto Lackovič csfd

BumerangTravisNesmrtelná tetaTrhala fialky dynamitemHonorární konzulKrál a zlodějZálety koňského handlířeKeď hviezdy boli červenéO hloupé havířcePoslední zastávka smrtPřátelská výpomocTrezorO lesním královstvíPojď, dáme sbohem žízniKdo se bojí, utíkáPohádka o lidské dušiPohádka z KampyPřípad ukradených vědomostíSedmipírekDeus ex machinaFešák HubertProdloužený časRanní rosa na zelené louceČertův švagrRadikální řezRohySestřičkyTažní ptáciTři mušketýřiVětrná setbaCestou k vítězstvíNeúplné zatměníSmrt talentovaného ševceChudák muzikaDivoký koník RynOdstřelZrození domovaNevera po slovenskyPohádka z šafránové loukyStarožitníkův krámOsamělý jezdecPostavení mimo hruČas pracuje pro vrahaŠvec Janek v pohádkové zemiKrejčík z UlmuKrálova ženaO statečné princezně JaněZa oknem jiskří sníhV Bakersvillu není hrdina„Já to tedy beru, šéfe...!“Boty plné vodyBřízkyKdyž vyjí vlciParta hicPoslední exilPřípad mrtvých spolužákůSmrt na černoCirkus v cirkuseMuži jdou ve tměMys Dobré naděje


Aktualizace osobnostního profilu Otto Lackovič: 11.11. 2023 10:10