Sonja Henie (1912 - 1969)


Jako jediná v historii bílého sportu se Sonja Henie stala desetinásobnou mistryní světa v krasobruslení, ale tato výborná lyžařka, tenistka, automobilová závodnice, plavkyně, ale především velmi úspěšná herečka a podnikatelka, byla ve své době i nejbohatší ženou světa.

V roce 1926, jako 14-ti letá, už na mistrovství světa získala 2 místo, a od té doby po dobu 10-ti mistrovství světa v letech 1927-1936 byla vždy suverénně na prvním místě. Další zlaté si přivezla i ze tří Olympijských her.

V USA se bez problémů stala jednou z nejoblíbenějších hollywoodských hvězd. Natočila 13 filmů, mezi které patřila „Zasněžená romance“ – „Sun Valley Serenáde“ - s hercem J.Paynem, a orchestrem Glena Millera, „Jedna z miliónu“ - One of a Milion, nebo „Iceland „ – opět s Johnem Paynem v hlavní mužské roli. Její velkou láskou byl miláček žen, herec Tyrone Power, ale k Soninu velkému zklamání se spolu rozešli kvůli herečce Anabell, která se později stala Tyronovou ženou.

Od roku 1950 vystupovala ve velkých ledních show, kterými si získala další příznivce. Sonja Henie vystupovala jako hlavní hvězda, ale byla v první řadě jejich producentka. Traduje se, že byla neméně zdatná podnikatelka, jako krasobruslařka.


8.4.1912
Kristiania, Norsko
12.10.1969
en route, Norsko
Sonja Henie csfd

Hello LondonMax Liebman Presents: SpotlightThe Countess of Monte CristoIt's a PleasureTake It or Leave ItWintertimeIcelandZasněžená romanceEverything Happens at NightMelodie na bruslíchMy Lucky StarŠťastné přistáníAli Baba Goes to TownThin IceKrálovna leduSyv dage for Elisabeth30 for 30Hidden Hollywood II: More Treasures from the 20th Century Fox VaultsHidden Hollywood: Treasures from the 20th Century Fox Film VaultsSonja Henie - oheň na leduScreen Snapshots 5852: Hollywood Night at '21' ClubSports ImmortalsTil VesterheimenNorge, vårt Norge i toner og bilderSe NorgeI Miss Sonia HenieHollywood: The Fabulous Era


Aktualizace osobnostního profilu Sonja Henie: 25.11. 2023 16:18