Jacqueline Roman (1920 - 1981)


Jako filmová herečka je francouzská kráska Jacqueline Roman již dávno zapomenutá, ale její jméno se stále objevuje v médiích vzhledem k tomu, že dcera Danièle Thompson a vnuk Christopher Thompson patří v různých profesích dodnes k významným osobnostem francouzské kinematografie. Jacqueline Roman, vlastním jménem Jacqueline Fleurette Friedlaender, byla rodačkou ze severní Francie, vyrůstala v Metz poblíž německých hranic a herectví začala studovat v Paříži v proslulých kurzech René Simona. Právě on jí doporučil změnu vlastního jména na jednodušší umělecký pseudonym.

V téže době ale na další kariéru musela rezignovat; již v Simonově herecké škole se totiž seznámila s Gérardem Ourym (1919-2006), tehdy začínajícím hercem a později slavným režisérem. Jacqueline Roman se stala jeho životní partnerkou a vzhledem k Ouryho židovskému původu musel pár za druhé světové války utíkat mimo dosah německých okupantů. V Monaku se jim narodila dcera Danièle a opět to byl Ouryho židovský původ, který zapříčinil, že v křestním listě měla Danièle uvedeno „otec neznámý". Poté se na tři roky usadili ve Švýcarsku a až po válce se vrátili do Francii. Dlužno dodat, že mnohem jednodušší návrat měla Jacqueline, zatímco Gérard Oury se zpočátku prosazoval jen stěží.

I když po válce Jacqueline Roman netočila nijak často, hrála velké role v sice nenáročných, ale komerčně velmi úspěšných titulech, jako byla komedie TŘI SESTŘENICE (Les trois cousines, 1947) nebo muzikál ZPÍVANÝ PŘÍBĚH (Histoire de chanter, 1947). Pak se však její kariéra u filmu dostala znovu do útlumu a naposledy se objevila v menší roli v komedii SŇATKOVÁ KANCELÁŘ (Agence matrimoniale, 1952).

Koncem padesátých let se rozešla s Gérardem Ourym, který tehdy našel novou životní partnerku ve slavné herečce Michèle Morgan. Poté i s dcerou Danièle odešla do Spojených států. Zatímco Danièle prožila svižnou americkou epizodu ve stylu svatba- dvě děti-rozvod-návrat do Francie, Jacqueline Roman se tu provdala a trvale se usadila v New Yorku.


17.3.1920
Metz, Francie
6.6.1981
New York City, New York, USA
Jacqueline Roman csfd

Agence matrimonialeToute la famille était laHistoire de chanterTrois cousines, LesL'Affaire du Grand HôtelEspoirsUn chapeau de paille d'ItalieL'entraîneuseMa soeur de lait


Aktualizace osobnostního profilu Jacqueline Roman: 16.12. 2023 18:01