Jan Cmíral st. (1924 - 2001)


Jan Cmíral starší se narodil 13. července 1924 v Praze. S herectvím začal bezprostředně po skončení druhé světové války. Prošel jako herec pražským Divadlem mladých pionýrů (1945 – 1947), Divadlem pracujících ve Zlíně (1949 – 1953), Armádním uměleckým divadlem a D 34 E. F. Buriana (1953 – 1960), kolínským Městským divadlem (1960 – 1966), Maringotkou v Praze (1966 – 1971) a Laternou magikou (1971 – 1972).

Jako herec si ovšem zahrál např. v inscenacích „Ostrov pokladů“ (John), „Proso pro Osmou“ (Čínský velitel), „Hotel Astoria“ (I. I. Ťuleněv), „Máj“ (Sbor), „Švejk“ (Jaromír Vandas a Čahoun), „Každý něco pro vlast“ (Správce), „Fyzikové“ (Richard Voss), „Naši furianti“ (Matěj Šumbal), „Grandhotel Nevada“ (Tomáš), „Mamon Lescaut“ (Duval), „Figarova svatba“ (Antonio) či „Evžen Oněgin“ (Gremin). Do českého filmu Cmíral vstoupil v polovině 50. let, ale až od 60. do 80. let byl velmi častým představitelem epizodních roliček – zejména během angažmá na Barrandově (v roce 1979 hrál dokonce v jedenácti titulech).

Do roku 1967 si zahrál ve filmech HUDBA Z MARSU (kapelník ÚLT), FLORENC 13:30 (řidič František), PÁTÉ ODDĚLENÍ (doručovatel), MALÝ BOBEŠ (soused), IKARIE XB 1 (člen posádky), BYLO NÁS DESET (poručík Kozlok), KAŽDÝ DEN ODVAHU (podnikový ředitel), TŘICET JEDNA VE STÍNU a NIKDO SE NEBUDE SMÁT (soused), VRAŽDA PO NAŠEM (závozník), KDO CHCE ZABÍT JESII? (topič v krematoriu), FLÁM a HRA BEZ PRAVIDEL (člen VB), KONEC AGENTA W4C PROSTŘEDNICTVÍM PSA PANA FOUSTKY (pořadatel), SOUKROMÁ VICHŘICE (vrchní) a ČTYŘI V KRUHU (popelář).

Od roku 1968 se představil jako fízl (ZLOČIN V ŠANTÁNU), cirkusák (ŠÍLENĚ SMUTNÁ PRINCEZNA), generál (MARATÓN), kovář (FARÁŘŮV KONEC), Jakub II. (ČEST A SLÁVA), delfský důstojník (EZOP), pumpař (VELKÁ NEZNÁMÁ), policista („PANE, VY JSTE VDOVA!“), hospodský (PAN TAU A CESTA KOLEM SVĚTA), nadstrážmistr VB (SMRT SI VYBÍRÁ), praporčík VB Vaněk (TŘI NEVINNÍ), podpraporčík VB (LÁSKA) i poručík VB (JAK UTOPIT DR. MRÁČKA ANEB KONEC VODNÍKŮ V ČECHÁCH), magnát D‘Argenti (HVĚZDA PADÁ VZHŮRU), dělník u stroje (PALETA LÁSKY), kovář (NÁŠ DĚDEK JOSEF) a průvodčí ve vlaku (film Studia FAMU – HODNĚ ŠTĚSTÍ!) apod. Jak vidno, často hrál muže zákona.


13.7.1924
Praha, Československo
5.5.2001
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Jan Cmíral st. csfd

Kdoví, kdy začne svítatBony a klidFigurky ze šmantůO zatoulané princezněMonika a hříbě s hvězdičkouJako jedZastihla mě nocPoločas štěstíRozpuštěný a vypuštěnýJára Cimrman ležící, spícíOči pro pláčPísně by neměly umíratSestřičkyPropastPříhody pana PříhodyJako zajíciKaždému jeho nebeLáska na druhý pohledCo je doma, to se počítá, pánové...Krakonoš a lyžníciNěco je ve vzduchuÚtěky domůCausa KrálíkHodinářova svatební cesta korálovým mořemJak rodí chlapJulekKdo přichází před půlnocíKoncert na konci létaLásky mezi kapkami deštěModrá planetaPostavení mimo hruPátek není svátekRovnice o jedné krásné neznáméTři od mořeBrácha za všechny penízeDeváté srdceKrálova ženaKulový bleskPast na kachnuSkandál v Gri - Gri baruStíhán a podezřelýTajemství Ocelového městaHněvJak se točí RozmarýnyO moravské zemiSázka na třináctkuVítězný lidHodně štěstí!Náš dědek JosefPaleta láskyPrvní housleSein letzter FallVilém RozkočHvězda padá vzhůruJak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v ČecháchVrtkavý králLáskaTři nevinníSmrt si vybíráVelká neznámá


Aktualizace osobnostního profilu Jan Cmíral st.: 3.4. 2024 15:03