Ivo Gübel (1921 - 1988)


Ivo Gübel byl především dlouholetou výraznou osobností Hudebního divadla v Karlíně, známý je ale také z dabingu a v neposlední řadě i díky několika desítkám menších filmových rolí. Pocházel z Prahy, kde také po maturitě nastoupil na Pražskou konzervatoř, studium ale nedokončil (1940-1942). V průběhu okupace pak působil v Horáckém divadle, které v té době mělo sídlo v Třebíči. Zde ale hrál jen krátce a ještě do konce války stihl vystřídat jeviště oblastního divadla v Rychnově nad Kněžnou, pak se vrátil do Prahy, kde získal angažmá v Intimním divadle.

I v průběhu angažmá v Realistickém divadle účinkoval Gübel ve filmu, i když nijak často. Připomenout můžeme například nevelkou roli gestapáka v nadčasovém okupačním dramatu ROMEO, JULIE A TMA (1959) nebo příslušníka policie ve filmu MSTITEL (1959). V roce 1962 přešel Ivo Gübel do Hudebního divadla v Karlíně, kde se mu podařilo proniknout mezi přední členy hereckého souboru a dlouhodobě patřil k významným osobnostem této scény, která se věnovala operetní a muzikálové tvorbě (Někdo to rád horké). Souběžně s tím pokračoval i ve spolupráci (i když sporadické) s filmem, můžeme jej zaznamenat například jako primáře v umělecky hodnotném snímku ...A PÁTÝ JEZDEC JE STRACH (1964), diváci si jej ale spíše připomenou v dodnes reprízovaných titulech různých žánrů (KDO CHCE ZABÍT JESSII?, 1966; ZNAMENÍ RAKA, 1967; ČTYŘI VRAŽDY STAČÍ, DRAHOUŠKU!, 1970). Účinkoval také v televizi, kde hrál v několika televizních seriálech. Naposledy stál před kamerou v seriálech MALÝ PITAVAL Z VELKÉHO MĚSTA (1982) a BAMBINOT (1983).

Nezaměnitelné zabarvení hlasu a příkladná artikulace učinily z Gübela jednoho z předních dabérů, a to již od počátků tohoto oboru u nás. Daboval sice jen malé role, ale jeho hlas zazníval v 60. a 70. letech v desítkách především francouzských a italských filmů, které se u nás v té době těšily značné oblibě, slyšet jsme jej mohli i v zahraniční animované tvorbě. Podobně hojné uplatnění našel Gübel i v rozhlase. Vedle všech výše uvedených aktivit se prosadil také jako pedagog a vyučoval na DAMU.

Ivo Gübel zemřel v Praze 27. října 1988 ve věku 67 let. Jeho manželkou byla herečka Marie Marešová (1922-2003), později se ale rozvedli a Marešová se znovu provdala za herce Ladislava Kazdu. Syn Ivan Gübel (1952-1999) byl též hercem.


23.8.1921
Praha, Československo
27.10.1988
Praha, Československo
Ivo Gübel csfd

Dva na koni, jeden na osluMuzikál pro Nelly GaierovouRomance ze Savoy baruPerly panny SerafinkyVrchní, prchni!Pan Vok odcházíZa oknem jiskří sníhKdyž vyjí vlciSarajevský atentátKlientLupič LegendaSlaměný klobouk„Čtyři vraždy stačí, drahoušku“Jak v Bratrouchově vyzráli na hastrmanaPanenství a kriminálPozor, braši, tady strašíProměny nožeZabil jsem Einsteina, pánové...MaratónRekviem za kouzelnou flétnuKonec agenta W4C prostřednictvím psa pana FoustkyKdo chce zabít Jessii?Sedm koní a vavřínyZnamení RakaA pátý jezdec je StrachDarounická poudačkaDruhý příběh mého přítele štvanceČintamani & podvodníkMůj přítel štvanecO statečné princezněS nimi přichází smrtTarzanova smrtVániceChvíle rozhodnutíDlouhý podzimní denFloriánVila ToscaVyhnanstvíLucernaNejsme domaPaní BovaryováMstitelRomeo, Julie a tmaRozrušená zeměRodinaKádrový případNeporaženíPodivínAnna proletářkaAž se vrátíš...Malý pitaval z velkého městaSlavné historky zbojnickéBambinotNemocnice na kraji městaDnes v jednom domě


Aktualizace osobnostního profilu Ivo Gübel: 16.11. 2023 09:48