Vladimír Jiránek (1938 - 2012)


Vladimír Jiránek se narodil v červnu 1938 v Hradci Králové. Přitahovala ho literatura a angličtina, a proto se rozhodl pro studium žurnalistiky na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Během vysokoškolského studia dokonce pracoval v novinách vydávaných ROH. V téže době už ale začal kreslit a přivydělával si po hospodách kresbou portrétů řidičů a jejich rodinných příslušníků. Tíhl ke karikatuře a vzhledem k panujícím politickým poměrům se rozhodl upřednostnit život kreslíře na volné noze před prací novináře v totalitním Československu. Pracoval postupně pro řadu periodik, jako byl Dikobraz, Reportér, Literární noviny, Mladý svět či Melodie. Jako karikaturista se významně angažoval během roku 1968 a následkem toho nemohl na počátku normalizace několik let publikovat.

V 80. letech se Jiránek opět vrátil ke karikatuře. Ve svých počátcích vyšel z tvorby Američana Saula Steinberga, ale záhy si vytvořil svůj osobitý rukopis, pro který je typická jednoduchá nedokončená linka, umění zkratky a myšlenkově bohatý podtext. Po pádu komunismu pracoval např. pro Lidové noviny, MF Dnes, Hospodářské noviny nebo Reflex. Na internetu se jeho kresby objevovaly na stránkách Neviditelného psa.

Vladimír Jiránek je významným ilustrátorem knih (Jak jsem bránil přírodu, Parkinsonovy zákony, Zákaz vjezdu do ráje, Stará dáma se baví a mnohé další). Je autorem 11 knih kreseb a spoluautorem knihy Proti blbé náladě. Své kresby vystavoval v řadě měst doma i v zahraničí. Mimo jiné je i autorem obrázku brontosaura, který se u nás svého času stal logem ekologického hnutí. V roce 1988 získal cenu Karla Poláčka a v roce 2005 mu prezident republiky udělil medaili Za zásluhy.


6.6.1938
Hradec Králové, Československo
6.11.2012
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Vladimír Jiránek csfd

Bob a Bobek - králíci z kloboukuPat a MatPřipoutejte se, prosím, kapitalismus přicházíJam-SessionZpráva o stavu civilizaceHokej je hraCo jsme udělali slepicímDěkujeme, pánové!Pivo přes uliciGEN - Galerie elity národaVladimír Jiránek pohledem Jana HřebejkaKam nás zavedl VečerníčekComputerlandOlympijský oheňZpráva o medvědechVečerníček má narozeninyČaj pro dvaMelodie pro dlouhé večery


Aktualizace osobnostního profilu Vladimír Jiránek: 18.10. 2023 08:47