František Černý (1904 - 1963)


František Černý se narodil 2. července 1904 v Praze. Po ukončení měšťanské školy v Nuslích se vyučil elektromontérem v Křižíkových závodech a rovněž vystupoval jako statista v nuselském Tylově divadle. Své zkušenosti nejdříve získával u kočovných společností a od roku 1922 hrál v profesionálních činoherních a kabaretních scénách.

Černý byl jeden z nejtlustších českých herců (prý měl až 150 kg). Ze své kulaté a mrštné postavy mohl skvěle herecky těžit. Při herecké práci kladl veliký důraz na práci rukou, gest, slovního projevu a civilního dobráckého a optimistického výrazu. Nejčastěji hrál různé svérázné a dobrácké postavičky malých lidiček, ke kterým měl velmi blízko. Na jeho herecký vývoj mělo největší vliv Osvobozené divadlo (například ve hře „Pěst na oko“) a karlínské divadlo (př. inscenace „Zavinil to Ferkl“, kde umělecky tvořil po boku Vlasty Buriana).

Poprvé se objevil před kamerou ve filmu ŠVEJK V RUSKÉM ZAJETÍ (1926). Zahrál si ještě v šesti němých filmech MILENKY STARÉHO KRIMINÁLNÍKA (zahradník), VE DVOU SE TO LÉPE TÁHNE (člen městské rady), Z ČESKÝCH MLÝNŮ (krajánek Široký), TCHÁN KONDELÍK A ŽEŤ VEJVARA (malířský tovaryš), HORSKÉ VOLÁNÍ S. O. S. (host v hotelu) a později ozvučený ČERNÝ PLAMEN (chasník).

První Černého rolí ve zvukovém filmu byl vězeň v české a německé verzi Burianovy bláznivé komedie TO NEZNÁTE HADIMRŠKU (1931). Pro režiséry se stal vyhledávaným představitelem bodrých roliček, u kterých je komickým základem jejich fyziognomie.


2.7.1904
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Rakousko-Uhersko
18.1.1963
Praha, Československo
František Černý csfd

Co řekne žena...Hry a snyMezi nebem a zemíMládenec madame HussonovéPoslušně hlásímDobrý voják ŠvejkHrátky s čertemVzorný kinematograf Haška JaroslavaByl jednou jeden král...Cirkus bude!Anna proletářkaDivotvorný kloboukHaškovy povídky ze starého mocnářstvíCísařův pekař - Pekařův císařRevoluční rok 1848Hostinec „U kamenného stolu“Soudný denParohyŘeka čarujeHudbou za štěstímDlouhý, Široký a BystrozrakýHost do domuMěstečko na dlaniPražský flamendrPřednosta staniceArtur a LeontýnaDceruška k pohledáníDva týdny štěstíMadla zpívá EvropěOkénko do nebeProsím, pane profesore!Přítelkyně pana ministraTo byl český muzikantVy neznáte Alberta?Hvězda z poslední štaceJejí hříchJiný vzduchNevinnáOsmnáctiletáSrdce v celofánuSvátek věřitelůU svatého MatějeVeselá bídaCo se šeptáHolka nebo kluk?Milování zakázánoPod jednou střechouPozor, straší!Slávko nedej se!Svět kde se žebráVandiny trampotyVzhůru nohamaDěvčátko z venkovaDůvod k rozvoduHarmonikaSvět patří námTvoje srdce inkognitoTři muži ve sněhuUlička v rájiUličnice


Aktualizace osobnostního profilu František Černý: 16.11. 2023 19:20