Lewis Collins (1946 - 2013)


Charismatický Angličan s atletickou postavou měl ohromný potenciál stát se hereckou hvězdou, což se mu nakonec zdařilo prakticky díky jediné roli. Ano, jedná se o drsného hláškujícího agenta Williama Bodieho z CI5 v kultovním britském krimi-seriálu PROFESIONÁLOVÉ. Tato úloha se mu ovšem stala zároveň prokletím a de facto zničila jeho pozdější kariéru.

Od první poloviny 70.let se zkoušel prosadit do světa filmu. Málokdo ví, že se neúspěšně ucházel o roli Jamese Bonda. První příležitosti před kamerou mu nabídla televize. Objevil se třeba v epizodě seriálu THE NEW AVENGERS, kde se poprvé pracovně sešel s „Doylem“ Martinem Shawem. V r.1977 pak přichází zmiňovaná osudná postava Bodieho v Profesionálech, jenž znamenala pro Lewise velký úspěch. Zahrál si ve všech 57-mi dílech vysoce sledovaného seriálu.

Po ukončení slavné série v r.1983 se nedokázal zbavit „zaškatulkování“ a už nenatočil nic čím by svoji životní roli překonal. V průběhu 80. let se ještě objevil v několika filmech, převážně v akčním žánru. Za zmínku stojí titulní part v italském válečném snímku TAJNÝ KÓD: DIVOKÁ HUSA či podobně laděný koprodukční projekt VELITEL. Od roku 1990 definitivně pověsil herectví na hřebík.

V současné době Lewis Collins žije v americkém Los Angeles a podniká v oblasti moderní technologie. Od r.1992 je ženatý a má tři děti.


27.5.1946
Bidston, Merseyside, England, Velká Británie
27.11.2013
Los Angeles, California, USA
Lewis Collins csfd

Fantom v Monte CarluJack RozparovačŽoldáci strachuCarly v akciKomando LeopardKrycí jméno: Divoké husyNight on the Town, AWho Dares WinsMust Wear TightsConfessions of a Driving InstructorMust Wear TightsThe GrimleysTarzanAlfred Hitchcock uvádíModrá krevRobin HoodPoldovéProfesionálovéThe New AvengersThe Cuckoo WaltzMarked PersonalCluedoNight of One Hundred StarsJim'll Fix It


Aktualizace osobnostního profilu Lewis Collins: 5.11. 2023 02:42