Anselmo Duarte (1920 - 2009)


Anselmo Duarte Bento byl brazilský režisér, scenárista a herec. Vyrostl v Sao Paulu jako jedno ze sedmi dětí a po dokončení studia ekonomie se přestěhoval do Ria de Janeira. Tam počátkem 40. let rapidně změnil kariéru, začal se objevovat v rozhlasu a současně pracoval jako novinář a reportér.

Do konce 80. let pokračoval v natáčení a hraní ve filmech, žádný však již nedosáhl takových mezinárodních úspěchů jako Dané slovo. V roce 2008 byl tehdejším brazilským prezidentem Lulem da Silvem oceněn Řádem za kulturní zásluhy, v Brazílii nejvyšším kulturním vyznamenáním. Celkem měl čtyři děti.

V roce 2008 založil instituci, která se věnuje restauraci brazilských filmů a projektům s tím spojené. Zemřel v roce 2009, po dlouhém boji s Alzheimerovou chorobou, na kombinaci selhání ledvin, infekce a mrtvice.


21.4.1920
Salto, São Paulo, Brazílie
7.11.2009
São Paulo, São Paulo, Brazílie
Anselmo Duarte csfd

Trombadinhas, OsCrime de Zé Bigorna, OJá Não Se Faz Amor Como AntigamenteNinguém Segura Essas MulheresDescarte, OUm Certo Capitão RodrigoO Impossível AconteceQuelé do PajeúVereda de SalvaçãoDané slovoAbsolutamente CertoBrasa AdormecidaTensão no RioEmbalos AlucinantesParanóiaCasa das Tentaçoes, AMarginal, ONoiva da Noite - o Desejo de 7 HomensIndependência ou MorteJuventude e TernuraMadona de Cedro, AA Espiã Que Entrou em FriaO Caso dos Irmãos NavesPupilas do Senhor Reitor, AsUn rayo de luzCantor e o Milionário, OArara VermelhaDepois Eu ContoDiamante, OCarnaval em MarteSinfonia CariocaSinhá MocaApassionataTico-Tico no FubáVenenoMaior Que o ÓdioAviso aos NavegantesSombra da Outra, ACarnaval no FogoCaçula do Barulho, OPinguinho de GenteInconfidência MineiraTerra ViolentaNão Me Digas AdeusQuerida SusanaFeijão MaravilhaAdolfo Celi, un uomo per due cultureAssim Era a AtlântidaPrograma Silvio Santos


Aktualizace osobnostního profilu Anselmo Duarte: 31.3. 2024 20:16