Timothy Treadwell (1957 - 2003)   † 46 let


Timothy Treadwell, vlastním jménem Timothy Dexter, se narodil 29. dubna 1957 v Long Island ve státě New York. Je znám především pro svou vášeň pro pozorování a dokumentování medvědů v jejich přirozeném prostředí. Uspořádal 13 několikaměsíčních výprav do národního parku Katmai na Aljašce, než se mu jeho vášeň stala osudnou.

Treadwell založil organizaci Grizzly People, která se zaměřovala na ochranu medvědů grizzly a jejich přirozeného prostředí. Byl také spoluautorem knihy „Mezi medvědy grizzly: Život s divokými medvědy na Aljašce" a přednášel o medvědech na mnoha školách po celých USA.

Největší pozornosti se mu však paradoxně dostalo až díky jeho tragickému konci. Na podzim v roce 2003 byl spolu se svou přítelkyní Amie Huguenardovou rozsápán medvědem v jejich táboře na Aljašce. O jeho osobnosti a životě mezi medvědy natočil významný německý režisér Werner Herzog ceněný životopisný dokument GRIZZLY MAN (2005), kde hojně využil Timothyho vlastní komentovaný filmový materiál z jeho pobytů na Aljašce, který Timothy natáčel v průběhu několika posledních let. Na základě tohoto původního materiálu byl později natočen také seriál GRIZZLY MAN DIARIES (2008).


29.4.1957
Long Island, New York, USA
6.10.2003
Katmai National Park, Alaska, USA
Timothy Treadwell csfd

The Grizzly Man DiariesGrizzly ManNoční show Davida Lettermana


Aktualizace osobnostního profilu Timothy Treadwell: 27.4. 2024 03:32