Bill Plympton 77 let


Jeho osobitou animaci není těžké rozpoznat. Těžší je na některý z jeho filmů zapomenout. Jsou odvážné, jsou provokativní a většinou proklatě vtipné, ale nejsou pro všechny. Pokud jste některý z Plymptonových filmů viděli a znechuceně nezastavili po dvou minutách, mohlo by vás zajímat, jak klikatá byla cesta tohoto chlapíka k získání tolika oblíbenců i odpůrců po celém světě.

Aby se vyhnul válce ve Vietnamu, sloužil Plympton od roku 1967 do roku 1972 v Národní gardě. Roku 1968 tak mohl nerušeně odjet do New Yorku na roční studium výtvarného umění. V NY si Plympton přivydělával jako ilustrátor, kreslíř komiksů a v dobách největší nouze také jako pouliční prodavač opasků. Postupně se však propracoval na stránky natolik prestižních magazínů jako The New York Times, Vogue, Vanity Fair, Penthouse, Rolling Stones a Glamour. V roce 1975 započal existenci jeho pravidelný komiksový strip „Plympton“, tématicky zařaditelný mezi poněkud ostřejší politickou satiru. Nicméně ne natolik ostrou, aby se tento strip do roku 1981 nemohl stát pravidelnou součástí více než dvaceti různých deníků. O dva roky později Plympton konečně začal pracovat na rozhýbávání svých kreseb.

Výrobu jeho prvního vlastního animovaného filmu DRAWING LESSONS 2 paradoxně zbrzdilo počasí, jenž svou nevlídností zabránilo včas zrealizovat pár vteřin „živých“ scén. Volný čas se rozhodl využít k přípravě jiného filmu, o složení hudby k němu se postarala Maureen McElheron a nejen díky ní získala YOUR FACE (1987) nominaci na Oscara v kategorii Nejlepší krátký animovaný film. Následující záplavu nabídek snad Plympton ani nečekal. Jeho práce se začala čím dál častěji objevovat na MTV, velice populární byl rovněž jeho putovní festival animovaných filmů. On sám se zasloužil o vznik těchto: ONE OF THOSE DAYS, HOW TO KISS, 25 WAYS TO QUIT SMOKING, PLYMPTOONS. Dalším zamýšleným krokem v Plymptonově úspěšně se rozjíždějící kariéře bylo logicky natočení filmu celovečerního.

THE TUNE (1992) finančně zaštítil samotný Plympton. Peníze pro splnění svého dětského snu získal jednak z několika natočených reklam a poté díky fondům na podporu krátkých animovaných filmů, jako které byly prezentovány některé části filmu. THE TUNE mělo slušný úspěch, vyšperkovaný oceněním na Houstonském festivalu (World Fest Gold Jury) a nominací na Spirit Award. Nakreslit 30 000 filmových políček pro THE TUNE bylo jistě velice náročné, proto ani nepřekvapí, že v roce 1994 Plympton natočil svůj první celovečerní hraný film. J. LYLE je surrealistická komedie, při které autor zužitkoval své – v animaci nepoužitelné – nápady. Jeho druhý hraný film nese název GUNS ON THE CLACKAMAS (1995) a dokumentárním stylem popisuje natáčení fiktivního westernu.


30.4.1946
Portland, Oregon, USA
Bill Plympton csfd

SlideHitler's FollyOdplatomstaProrokThe ABCs of Death 2ŠáleníAnimation Show 4, TheIdiots and AngelsTokyo Onlypic 2008Straight Outta LynwoodAnimation Show 2005, TheHair HighThe Animation Show12 Tiny Christmas TalesMutant AliensGeneral Chaos: Uncensored AnimationI Married a Strange Person!Mondo PlymptonGuns on the Clackamas: A DocumentaryJ. LyleThe TuneToon-O-RamaRandom! CartoonsWalt Curtis: The Peckerneck Poet'Weird Al' Yankovic: Don't Download This SongKanye West: Heard 'Em Say (Version 2)Lipstick of the BraveDemi's PanicOdd DuckThe One-Minute MemoirSex & Violence 3The Modern LivesTrumpovinyVánoce bez sněhuCop DogThe Loneliest StoplightH is for Head GamesStopyJak zákon kážeTiffany: Death on the RunwayWaiting for Her SailorGuard Dog Global JamSummer BummerKráva, která chtěla být hamburgeremHorn DogHot DogSanta, the Fascist YearsShuteye HotelGuide DogFan and the Flower, TheSpiralGuard DogParkingEatCan't Drag Race with JesusExciting Life of a TreeSurprise CinemaHelter ShelterMore Sex and ViolenceSex and Violence


Aktualizace osobnostního profilu Bill Plympton: 30.3. 2024 09:11