Burt Young (1940 - 2023)


Statný charakterní herec Jerry De Louise, jak zní jeho rodné jméno, se za svou kariéru věnoval převážně rolím zastupující protikladnou stranu zákona. Měl k tomu dobré předpoklady díky temperamentní italské krvi po své matce. Narodil se 3. dubna 1940 v New Yorku jako jediné dítě italsko-americkému páru Michaelovi a Josephine Youngovým Po službě v americké armádě během let 1957 až 1959 si vydělával na živobytí čištěním a prodáváním koberců. K herectví se dostal neobvyklým způsobem. Kamarád ho požádal o pomoc ke zkouškám na slavnou hereckou školu Lee Strasberga, souhlasil. Young byl přijat, jeho přítel nikoli.

Svých prvotních filmových rolí se dočkal počátkem osmdesátých let hraním zločinců ve snímcích GANG THAT COULDN´T SHOOT STRAIGHT (BANDA, KTERÁ NEUMĚLA POŘÁDNĚ STŘÍLET, 1971) s Robertem De Niro, svým výkonem se rázem zapsal do povědomí obecenstva, ACROSS 110TH STREET (1972) s Anthony Quinnem, v Polanského CHINATOWN (ČÍNSKÁ ČTVRŤ, 1974) s Jackem Nicholsonem a ve filmu GEMBLER (1974) s Jamesem Caanem, se kterým se spřátelil a v budoucích letech spolupracoval ještě na pěti snímcích.Burta Younga bychom u nás nejspíše nijak zvlášť nezaregistrovali, kdyby ho Sam Peckinpah neobsadil jako padoucha Maca ve svém KILLER ELITE ( ZABIJÁCKÁ ELITA, 1975). Díky této roli se totiž dostal do pozornosti mladého Sylvestera Stallona, jenž ho prosadil jako svého budoucího švagra Paulieho v proslulém dramatu ROCKY (1976). Talentovaný Young přijal nominaci na Oscara za nejlepšího herce ve vedlejší roli. Tu si s radostí zopakoval ve všech pěti pokračováních, kde svými výkony příjemně okořenil téměř každou scénu, ve které se objevil.

„S tím hochem jsem si hraní užíval. Bylo mi velkým potěšením se každé tři, čtyři roky vracet. Byla to velká zábava“. - Burt Young na adresu Sylvestera Stallona.

1974, pět let po narození dcerky, jeho žena Gloria Young zemřela nominace na Oscara za nejlepšího aktéra ve vedlejší roli Paulieho ve filmu Rocky Vedle Sylvestera Stallona a Tonyho Burtona ( Apollův a později Rockyho trenér ) je jediným, kdo se objevil v celé Rockyho sáze. Koncem sedmdesátých let si zopakoval spolupráci s režisérem Samem Peckinpahem v CONVOY (KONVOJ, 1978) a se S. Stallonem v ROCKY II (1979). V těchto letech se uplatnil též jako scénárista dvou filmů, ve kterých si i zahrál. Jedním je DADDY, I DON´T LIKE IT LIKE THIS s Taliou Shire, svou sestrou z Rockyho série, druhým pak drama UNCLE JOE SHANNON. Významnějších rolí první poloviny let osmdesátých se dočkal díky druhému pokračování ROCKYHO (1982), hororu z AMITYVILLE II (1982), Leoneho gangsterce ONCE UPON A TIME IN AMERICA (TENKRÁT V AMERICE, 1984 ) a o rok později opět v roli Paulieho z ROCKYHO IV (1985). O dvě jara později vytvořil komediální seriál ROOMIES a hrál v LAST EXIT TO BROOKLYN ( POSLEDNÍ ÚTĚK DO BROOKLYNU, 1989). Konec osmdesátých let završil opět po boku Sylvestera Stallona, Talii Shire a Tonyho Burtona v pátém ROCKYM.


30.4.1940
Queens, New York, USA
8.10.2023
Los Angeles, California, USA
Burt Young csfd

Charlie BoyThe Final CodeBeckmanBottom of the 9thEpiphanyRoad to the Lemon GroveTapestryAmityville: PočátekSarah QSix Children and One GrandfatherSmothered by MothersKing RatThe NeighborhoodRob the MobZarra's LawCi vediamo domaniThe Elevator: Three Minutes Can Change Your LifeAbigail HarmWin WinKingshighwayCarnera: The Walking MountainNew Yorku, miluji Tě!Blue Lake MassacreGo Go TalesIl nascondiglioOliviero RisingOstrov smrtiRevoloutionRocky BalboaCarlitova cesta: Zrození gangsteraTransamerikaDowntown: A Street TaleSklapni a polib měZemě hojnostiCrooked Lines2 Birds with 1 StalloneAnd She WasCheckoutPolibte nevěstuThe Adventures of Pluto NashWager, TheBoys of Sunset Ridge, TheCuginiPlán BBlue MoonGioco di specchiL'uomo della fortunaNever Look BackStůl číslo jednaThe Boys Behind the DeskThe Day the Ponies Come BackVery Mean MenBar FlorentineLoser LoveMickovy modré očiTerra bruciataCuori in campoOne Deadly RoadBefore Women Had WingsHeaven Before I Die


Aktualizace osobnostního profilu Burt Young: 1.11. 2023 03:20