Erykah Badu 53 let


Erica Abi Wright známá pod pseudonymem Erykah Badu je zpěvačka, producentka, veřejná aktivistka, herečka a držitelka hudební ceny Grammy Award. V hudbě se specializuje na R&B, hip-hop a jazz. Je průkopkyní subžánru zvaného neo-soul a někdy je označována jako „First Lady of Neo-Soul" nebo „Queen of Neo-Soul". Erykah Badu se narodila v Dallasu ve státě Texas. Její matka ji sama vychovala spolu se sourozenci Jabbadem a sestrou Nayrok, když je jejich otec William Wright Jr. opustil ve velmi raném věku. O děti se starala i jejich babička a to vždy, když jejich matka Kolleen Maria Wright /roz.Gipson/ účinkovala v různých divadelních projektech. Ovlivněna matkou, objevila se malá Erica již ve svých čtyřech letech na prknech Dallas Theatre Centre. Ve 14 letech si mění jméno na Erykah a věří, že se jedná o původní jméno otroků. Badu je její oblíbený jazzový druh zpěvu a také jméno pro 10. dítě v africkém kmeni Akanů v Ghaně.

Co se filmové stránky jejího uměleckého života týče, objevila se Badu v hudební komedii BLUES BROTHERS 2000 s Danem Aykroydem, Johnem Goodmanem a Arethou Franklin, v romantickém dramatu THE CIDER HOUSE RULES /1999/, kde hrála postavu Rose Rose, v teenagerském filmu režírovaném Davidem Duchovnym HOUSE OF D /2004/, kde ztvárnila postavu Lady Bernadette, v  dokumentu BEFORE MUSIC DIES /2006/ a v dalším dokumentu Davea Chapellea DAVE CHAPELLE'S BLOCK PARTY /2005/. V nezávislém filmu BOBBY ZERO účinkovala v hlavní roli spolu s hercem Mosem Defem. Objevila se také krátce v sitcomu GIRLFIENDS /2000-2008/.

V roce 2000 získala cenu Black Reel Award pro nejlepší herečku ve vedlejší roli ve filmu The Cider House Rules a v roce 2003 získala tutéž cenu v kategorii nejlepší píseň – Brown Sugar. V roce 2000 byla nominována na cenu Golden Satellite Award pro nejlepší herečku ve vedlejší roli za film The Cider House Rules a tentýž rok byla také nominována spolu s celým hereckým štábem z filmu The Cider House Rules na cenu Screen Actors Guild Award pro nejlepší výkon hereckého obsazení tohoto filmu.

Badu dělí svůj čas pobytem mezi Dallasem a čtvrtí Brooklyn v New Yorku. Badu má tři děti. Nejstaršího syna Sevena Siriuse Benjamina /1997/ má s rapperem Andrém 3000 ze skupiny Outkast. Tento vztah jej inspiroval ke známé písni „Ms.Jackson". V letech 2000 až 2002 randila s rapperem Commonem. V roce 2004 se Badu narodila dcera Puma Sabti Curry. Jejím otcem je rapper D.O.C, původem z Dallasu. V roce 2009 dala Badu život svému třetímu dítěti, holčicce jménem Mars Merkaba Thedford, kterou má se svým dosavadním přítelem rapperem Jayem Electronicem.


26.2.1971
Dallas, Texas, USA
Erykah Badu csfd

Ali ví, po čem muži toužíSígřiThey Die by DawnNezapomenutelné dětstvíPravidla moštárnyBlues Brothers 2000Legends of Chamberlain HeightsHand of GodGirlfriendsChappelle's ShowNew York UndercoverThe D.O.CLA OriginalsWhat Difference Does It Make? A Film About Making MusicDiary of a Decade: The Story of a MovementBlack PowerSay My NameSeptember in Brooklyn: The Making of Block PartyBlock Party100 Greatest VideosErykah Badu LiveThe Cider House Rules: The Making of an American ClassicWu-Tang Clan feat. Erykah Badu, Dhani Harrison & John Frusciante - The Heart Gently WeepsSavage x Fenty Show Vol. 322nd Annual Mark Twain Prize for American Humor celebrating: Dave Chappelle2019 Soul Train AwardsBlack Girls Rock!Hollywood Insider2015 Soul Train AwardsHip Hop Squares3rd Annual VH1 Hip-Hop Honors34th NAACP Image AwardsShow Ellen DeGeneresovéThe 3rd Annual BET AwardsThe Award Show Awards ShowThe 15th Annual Soul Train Music Awards72. Annual Academy Awards29th NAACP Image AwardsR&B '97: Year in ReviewThe Chris Rock ShowWGN Morning NewsNoční show Davida LettermanaNoční Show  Jaye LenoeIt's Showtime at the Apollo


Aktualizace osobnostního profilu Erykah Badu: 6.11. 2023 12:15