Zdeněk Mucha (1946 - 2021)


Herec Zdeněk Mucha většinu své herecké dráhy zasvětil práci v západočeských oblastních divadlech, což se do značné míry podepsalo na jeho sporadickém výskytu ve filmu a televizi. Pochází ze severní Moravy, narodil se v Michálkovicích (dnes součást Ostravy). Přípravu k herectví získal studiem v Brně na JAMU, které dokončil v roce 1968. Hned po absolutoriu nastoupil do Divadla Vítězslava Nezvala v Karlových Varech, kde setrval bezmála dvacet let (1968-1985), jednu sezónu tady byl i šéfem uměleckého souboru (1982-1983).

I další spolupráce Zdeňka Muchy s filmem a televizí se odehrávala jen ve formátu vedlejších, často i bezejmenných rolí. Z těch známějších filmů připomeňme KOPYTEM SEM, KOPYTEM TAM (1988) nebo DISCOPŘÍBĚH 2 (1991), v několika dětských titulech hrál menší role otců, objevil se i v některých televizních seriálech. Zatím naposledy jsme se s ním mohli setkat v postavě starého kuchaře v televizní pohádce O KRÁLOVSTVÍ Z NUDLÍ A ŠTĚSTÍ BEZ KONCE (2009). Kromě toho často spolupracoval také s plzeňským rozhlasovým studiem.

Manželkou Zdeňka Muchy je jeho kolegyně z plzeňského divadla, herečka Dana Píchová (*1946).


7.4.1946
Michálkovice, Ostrava, Československo
26.6.2021
Čerčany, Benešov, Středočeský kraj, Česko
Zdeněk Mucha csfd

Hodinářův učeňSå længe jeg leverVšechno budeOsudové léto v PrazePoledniceJan HusVybíjenáPříběh kmotraO království z nudlí a štěstí bez konceSofie a ukradený pokladDiscopříběh 2Obecná školaJen o rodinných záležitostechPremiéraZačátek dlouhého podzimuDivoká sviněVolná nohaKopytem sem, kopytem tamSbohem, klidná létaTichý společníkMoře začíná za vsíParcela 60, katastr LukoviceBlues pro EFBDrsná PlaninaBalada pro bandituNa konci světaNůž pro všechnoSedmého dne večerDny zrady I.Dny zrady II.Policie ModravaSpecialistéRédlVzteklinaTrpaslíkPět mrtvých psůMísto zločinu PlzeňOrdinace v růžové zahraděAž po ušiTrapasyVyprávějDobrodružství kriminalistikyGottwald


Aktualizace osobnostního profilu Zdeněk Mucha: 31.10. 2023 04:34