Zdeněk Sedláček (1950 - 2000)


Zdeněk Sedláček se narodil 3. července 1950 ve Frenštátě pod Radhoštěm do rodiny inženýra chemie. Už odmalička se chtěl stát hercem, i když se jeho rodiče nikdy o divadlo nezajímali. V roce 1965 dokončil základní školu, roku 1969 odmaturoval na taneční Státní konzervatoři v Praze a načež 1973 absolvoval herectví na pražské DAMU.

Na divadelních prknech se objevoval jako Gajan („Cesta k životu“), Arnoštek („Rozmarné léto“), Al („Paní Savageová v rozpacích“), Serjoža („Mladá garda“), Bratr („Pták Ohnivák a liška Ryška“), Pískle („Sen noci svatojánské“), Kamil („Brouk v hlavě“), Pěnkava („Tvrdohlavá žena“), André („Večer tříkrálový aneb Co kdo chce“), Miloš Hrma („Ostře sledované vlaky“), Vítek („Zlý jelen“), Antonín („Paličova dcera“), Větříček („Amadeus“), Dimanche („Don Juan“), Chlapec („Krvavá svatba“), Kalafuna („Strakonický dudák“), Bulda Hamma („Sestup Orfeův“), Soběbor („Hadrián z Římsů“), Standa Botička („Zvonokosy“), Mnich („Život Galileův“), Pietro („Husaři“), Saša („Moped“) a další.

Později se například uvedl v inscenacích „Starší syn“ (Busygin), „Manon Lescaut“ (Rytíř des Grieux), „Mam’zelle Nitouche“ (Robert), „Hamlet“ (Laertes), „Peer Gynt“ (Lodník), „Fidlovačka aneb Žádný hněv a žádná rvačka“ (Jeník), „Revizor“ (Poštmistr Špekin), „Loupežník“ (Učitel), „Ženichové“ (Herold), „Jak se vám líbí“ (Oliver), „Slaměný klobouk“ (Tardiveau), „Marketa Lazarová“ (Reiner), „Tři v tom“ (Cola), „Návštěva staré dámy“ (Loby), „Naši furianti“ (František Fiala), „Zimní pohádka“ (Křupan), „Don Carlos“ (Vévoda z Alby), „Valdštýn“ (Kněz), „Škola pomluv“ (Mojžíš), „Děvče z předměstí“ (Vrtílek), „Kráska a zvíře“ (Kupec), „Most“ (Arčil) či „Katynka z Heilbronnu“ (Zbrojnoš a hospodský Jakub Smola).

Kvůli svým malým pražským činnostem se Zdeněk Sedláček po celkem úspěšných počátcích objevoval na filmových plátnech již jen ojediněle a v epizodkách. Svojí celkem pohlednou tvář poprvé před českou filmovou kamerou uplatnil v roli dvanáctiletého Ondřeje z Vlkova (v dospělém věku hraje Petr Čepek) ve výpravné historické fresce Františka Vláčila ÚDOLÍ VČEL (1967).


3.7.1950
Frenštát pod Radhoštěm, Československo
6.3.2000
Brno, Brno, Jihomoravský kraj, Česko
Zdeněk Sedláček csfd

Stopy zločinu: Případ pobožné mumieParcela 60, katastr LukoviceČas na hodináchPožáry a spáleništěKarolina aneb Příběh ze starých časůDomácí strava je domácí stravaJak se ševcem šili čertiČertova nevěstaPavlínkaRodeoCesty mužůHry lásky šálivéDen sedmý, osmá nocKřesadloZrzekÚdolí včelDobrodružství na Zlaté zátoceČetnické humoreskyNejvětší z PierotůKonec dětských lásekBakaláři


Aktualizace osobnostního profilu Zdeněk Sedláček: 9.3. 2024 03:04