Zdeněk Srstka (1935 - 2019)


Rodina Zdeňka Srstky pochází z Kladna u Hlinska v Pardubickém kraji. Ačkoliv jeho otec i dědeček se živili jako řezníci, Zdeněk miloval zvířata. Po svých předcích zdědil hřmotnější postavu a chuť zdolávat fyzickou námahu. Vyučil se v ČKD elektromechanikem a od mládí se aktivně věnoval sportu. Začínal s boxem a na učilišti přešel ke vzpírání a zápasu. Dlouho se sportu věnoval profesionálně, na olympiádě v Římě získal za vzpírání 9. místo v trojboji. K filmovému prostředí se dostal díky profesi kaskadéra. Byl u počátků formování profesionální kaskadérské skupiny barrandovského studia. Ta se skládala ze zkušených sportovců - reprezentantů a olympioniků. Kaskadérské profesi se učili od základů, neznali triky, a tak vlastně šli do akce natvrdo.

Postupně se objevil v bezmála padesáti filmech a stovkách televizních inscenací, seriálů a zábavných pořadů. V 80. letech si získal popularitu z vystupování ve scénkách úspěšné šou MOŽNÁ PŘIJDE I KOUZELNÍK. Jeho nejznámější filmovou větou se stalo proslulé "Hliník se odstěhoval do Humpolce" z filmu MAREČKU, PODEJTE MI PERO. Je dokonce možné, že mu jen o vlásek unikla kariéra velkého charakterního herce. Pánové Smoljak se Svěrákem, kteří bezpochyby představují nanejvýš spolehlivý zdroj informací ze světa šoubyznysu, ve svém pořadu VESELÉ PŘÍHODY Z NATÁČENÍ tvrdí, že jim bylo líto nevyužitého talentu Zdeňka Srstky a rozhodli se mu přidělit jednu z hlavních rolí svého filmu ROZPUŠTĚNÝ A VYPUŠTĚNÝ. Těžké otřesy z boxerských úderů a kaskadérských zranění patrně způsobily, že si herec přes veškerou snahu režiséra nedokázal z rozsáhlého textu vybavit víc než jediné slovo "kachny", které nicméně snaživě opakoval ve všech scénách, kde se objevil.

Zdeněk Srstka se vlastně kaskadérsví a herectví nikdy nevěnoval na plný úvazek - spíš je považoval za atraktivní koníček. V roce 1968 nastoupil jako hlavní správce na koleje ČVUT a v této funkci strávil následujících 33 let. Měl na starosti partu údržbářů a zahradníků. Po odchodu z této funkce nějaký čas mimo jiné provozoval hospodu na Strahově. Vedle filmařiny zůstal věrný sportu. Měl rád těžkou atletiku a vytrvale posiloval. Ještě v 69 letech se stal mistrem Evropy ve bench pressu ve veteránech. Kaskadéřině se věnoval přes třicet let a šestnáct let trénoval začínající kaskadéry. V posledním desetiletí si ho většina televizních diváků vybaví jako moderátora pořadu CHCETE MĚ?, kde nabízí opuštěné pejsky z útulků do opatrování. V minulosti se také nejednou objevil v nejrůznějších komediálních divadelních představeních.

Poprvé se oženil ve druhé polovině 50. let, ale manželství už v roce 1961 skončilo rozvodem. Tři roky předtím se mu narodil syn Jiří, který vystudoval práva a do povědomí veřejnosti se zapsal jako dlouhodobý ředitel Národního divadla a poté jako ředitel divadelní a literární agentury Dilia. Do druhého manželství vstoupil Zdeněk Srstka po čtyřicetileté přestávce počátkem roku 2008, kdy se po sedmileté známosti oženil s bývalou laborantkou Alenou Dvořákovou. Žije na okraji Prahy, stará se o několik psů a postupně zmírňuje svou sportovní zátěž.


26.9.1935
Praha, Československo
29.7.2019
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Zdeněk Srstka csfd

Ten, kdo tě milovalTajemství pouze služebníKameňák 4Školní výletCzech Made ManGorilaVůně kávyPamětniceJak se krotí krokodýliPsí kusTrampoty vodníka JakoubkaSpeciální jednotkaČervený Bedrník: Valentine GautierMůj obrVše pro firmuMagda, její ztráty a nálezyNa hraněSestřička a princ ze snůCesta peklemDivoké pivoPřetržený výkřikDeset malých bělouškůKanárská spojkaKaspar HauserSkládačkaKřížová vazbaO zapomnětlivém černokněžníkoviPřípady pana JaníkaSvědek umírajícího časuČarodějky z předměstíDva lidi v ZOOKainovo znameníNěžný barbarOtravný víkendSupersenSedem jednou ranouThe Raggedy RawneyLovec senzacíOhnivé ženy mezi námiTři obři a vlakJeden den v hostinci Velká filmová loupež...nebo být zabitKus životaKára plná bolestiViolaAmadeusBarrandovské nocturno aneb Jak film zpíval a tančilDas Eismeer ruftFešák HubertJak básníci přicházejí o iluzeKomediantKouzelníkův návratRozpuštěný a vypuštěnýVyhrávat potichuŠéfe, jdeme na to!Celý svet nad hlavouFandy, ó FandyLevé křídlo


Aktualizace osobnostního profilu Zdeněk Srstka: 16.11. 2023 20:13