Stanislav Neumann (1902 - 1975)


Stanislav Neumann se narodil 16. července 1902 v Praze básníkovi Stanislavovi Kostkovi Neumannovi (1875 – 1947) a jeho ženě, nakladatelce Kamile Neumannové (1874 – 1956). Divadlu propadla také jeho nevlastní sestra Soňa Neumannová (1905 – 1971) a švagr – režisér Národního divadla Jan Škoda (1896 – 1981). Básníkem se stal Neumannův syn Stanislav Neumann ml. (1927 – 1970).

V letech 1923 – 1924 působil na několika scénách: v divadelní společnosti F. Kosteleckého, v Biblické scéně na Žižkově a v divadle v Českých Budějovicích. Po návratu do Prahy hostoval ve Švandově divadle a ve Vinohradském divadle. Poté účinkoval v avantgardní Zkušební scéně (1925) a v Osvobozeném divadle (1925 – 1926). V sezóně 1926 – 1927 našel angažmá v Divadle Vlasty Buriana. V roce 1927 se stal členem činohry (předtím zde byl jako elév) Národního divadla, kde působil do smrti.

Neumannovi herecké prostředky tvořila křehká, drobná postava, neobyčejná schopnost proměňovat obličej s vystouplou bradou a hlavně jeho notoricky známý nakřáplý, plačtivý hlas. V ND hrál zezačátku zejména vedlejší postavy, z nichž později přešel do komediálních rolí. Hrál různé ustrašené úředníčky, lidové muzikanty, krejčíky, písmáky, zlodějíčky, lidi různých profesích, obecní blázni, bodré dědky, mudrlanty a staříky dobrého srdce. V těchto rolích vytvářel negativní vlastnosti s trpkým humorem.

Spojoval tragiku a komiku a z komediálního herce se vypracoval na tragikomického herce se sklonem ke stylizované grotesce. Ve velkého herce dozrál v českých („Naši furianti“, „Lucerna“, „Strakonický dudák“, „Hrátky s čertem“ a jiní), Shakespearových („Cokoli chcete či Šaška“, „Král Lear“), Klicperových a Molièrových hrách. Jeho nejvýraznějšími postavami byl rytíř Hadrián („Hadrián z Římsů“), stařík Geront („Šibalství Skapinova“) a Harpagon („Lakomec“). Základ Neumannova herectví spočíval v tom, že i z menší role dokázal udělat velkou nezapomenutelnou postavu.


16.7.1902
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Rakousko-Uhersko
19.2.1975
Praha, Československo
Stanislav Neumann csfd

Madame Sans-GéneTřírohý kloboukPinocchiova dobrodružství II.Jak v Bratrouchově vyzráli na hastrmanaLáska vojenskáJak si Honza postavil vzducholoďČertouská poudačkaKonečná staniceKrálovna pohádekOliver TwistVolejte MartinaDarounická poudačkaEinstein kontra BabinskýSvětáciMalý Bobeš ve městěZlý jelenKde řeky mají slunceMagdalena Dobromila RettigováMalý BobešPříběh starý deset letLidé jako tyRozrušená zeměVšude žijí lidé105% alibiDařbuján a PandrholaPrincezna se zlatou hvězdouPrvní a posledníPrázdniny v oblacíchHry a snyNepřítel liduŽižkovská romancePadělekŠkola otcůDobrý voják ŠvejkHonzíkova cestaHra o životHrátky s čertemProti všemVáhavý střelecHudba z MarsuLucernaVětrná horaHadrián z ŘímsůNejlepší člověkLakomecHaškovy povídky ze starého mocnářstvíNad námi svítáPyšná princeznaUsměvavá zemPára nad hrncemHostinec „U kamenného stolu“Kouzelný míčNa dobré stopěZelená knížkaŽelezný dědekNikdo nic nevíNikola ŠuhajParohySirénaTýden v tichém domě


Aktualizace osobnostního profilu Stanislav Neumann: 31.10. 2023 02:18