Rudolf Klein-Rogge (1888 - 1955)


Friedrich Rudolf Klein-Rogge byl německý herec dvacátých a třicátých let. Narodil se do rodiny státního úředníka. Během studií historie umění navštěvoval hereckou školu Hanse Sieberta. Po krátkých angažmá v Halberstadtu, Aachenu, Kielu a Düsseldorfu zakotvil v Norimberku. Po sňatku s Theou von Harbou se novomanželé rozhodli pro kariéru v Berlíně. Zde, v divadle Lessing pracoval jako herec a divadelní režisér. Klein-Rogge natočil svůj první film v roce 1912.

Díky svému talentu začal obsazovat stále častěji hlavní role. Z jeho filmografie stojí za zmínku rozhodně METROPOLIS, 1927, rok poté SPIONE, kde ztvárnil zločineckého bankéře Haghiho. Dále DAS  TESTAMENT DES DR. MABUSE, 1932, opět v roli padoucha, nebo detektivní TRUXA, 1937. Film který udělal hereckou hvězdu z tehdejší tanečnice La Jany.

Po válce se s Langovým návratem do Německa pokusil navázat na dřívější spolupráci. Lang se však vrátil do USA. Rudolf Klein-Rogge hrál v roce 1949 ve svém posledním filmu HEXEN. Odešel do Grazu, kde působil jako divadelní režisér. Zemřel 29. května 1955 na svém sídle ve Wetzelsdorf bei Jagerberg na následky srdeční příhody. Rudolf Klein-Rogge byl třikrát ženatý. Jeho první ženou byla Margarete Neff, druhou Thea von Harbou, a třetí švédská herečka Mary Johnson.


24.11.1888
Kolín, Německá říše
30.4.1955
Štýrský Hradec, Steiermark, Rakousko
Rudolf Klein-Rogge csfd

HexenHochzeit auf dem BärenhofDie unvollkommene LiebeKora TerrySrdce královnyLidé z varietéParkstrasse 13Rheinische BrautfahrtRobert Koch, bojovník se smrtíSchneider WibbelAb MitternachtAbenteuer in MarokkoZwei FrauenDie göttliche JetteDítě dvou matekHříšná láskaTruxův záhadný případVládceŽlutá vlajkaDas HofkonzertEin seltsamer GastIntermezzoKrál KalifornieMeziaktíMoralPomoc, žena řádí!Das Einmaleins der LiebeDer AmmenkönigDer alte und der junge KönigKozák a slavíkElisabeth und der NarrFrauen vom Tannhof, DieGern hab' ich die Frau'n geküßtGrenzfeuerPřepadení v hoteluSvět bez maskyZwischen Himmel und ErdeDer Judas von TirolLe Testament du docteur MabuseZávěť doktora MabuseDer weiße GottEskimoTarakanovaFighting the White Slave TrafficLa Maison des hommes vivantsLe RequinTu m'appartiens !Die SandgräfinDie schönste Frau von ParisLa Faute de MoniqueMädchenschicksaleWolga WolgaŠpioniCasanovaDer ZigeunerbaronDie Raffinierteste Frau BerlinsDie letzte NachtMetropolisMädchenhandel - Eine internationale GefahrTingel Tangel


Aktualizace osobnostního profilu Rudolf Klein-Rogge: 28.3. 2024 16:18