František Velecký (1934 - 2003)


František Velecký (někdy psán taktéž jako Fero Velecký) se narodil 8. března 1934 ve Zvolenu. Roku 1951 vystudoval stavební průmyslovku a věnoval se oboru jako projektant v bratislavském Projektovém ústavu (1951 – 1964). Už jako student se pokoušel o hereckou kariéru. Láska k herectví byla silnější, a proto bez herecké a teoretické průpravy setrval od roku 1964 ve svobodném povolání jako filmový herec.

Především na filmovém plátně se plně využila jeho (víc jak herecké dovednosti) ostře řezaná sugestivní tvář, magické uhrančivé oči, pevný přísný pohled, tvář ozdobená vousy a husté černé vlasy, které ho předurčily pro postavy silných, temperamentních, osudových vyhraněných mužů, často charakterově nestálých a záporných.

Kromě českých a slovenských filmařů ho často využívaly i maďarské, německé a další zahraniční produkce (např. VIRÁGVASÁRNAP, SZARVASSÁ VÁLT FIÚK, MÉG KÉR A NÉP, HAJDÚK, SZERELMEM ELEKTRA, AZ ERÖD, HUSAREN IN BERLIN, THE BROTHERS GRIMM nebo seriály DIE VERBRECHEN DES PROFESSOR CAPELLARI, LUISA SANFELICE).

Malé, ale i hlavní a titulní, role postupně hrál od roku 1960 ve slovenských filmech SKALNÍ V OFSAJDE (epizodka), KAŽDÝ TÝŽDEŇ SEDEM DNÍ (sochař Andrej), PRÍPAD PRE OBHAJCU (Zolo), NYLONOVÝ MESIAC (architekt Andrej), STOPY NA SITNE (Jožo Truska), NOC S MAČKOU (Vlado), HORÚČKA (fotoreportér), PACHO, HYBSKÝ ZBOJNÍK (Stacho), BLUDIČKA (dělník), NA KONCI DIAĽNICE (Ing. Turanský), NA DRUHOM BREHU SLOBODA (Kotora), INÁ LÁSKA (mariášník), LET ASFALTOVÉHO HOLUBA (Fraňo) a nebo LEPŠIE BYŤ BOHATÝ A ZDRAVÝ AKO CHUDOBNÝ A CHORÝ (nacionalista z baru).


8.3.1934
Zvolen, Československo
5.10.2003
Bratislava, Bratislava, Bratislavský, Slovensko
František Velecký csfd

Kletba bratří GrimmůSentimentŽelarySlečna DušehojiváZlý žartLepší je být bohatý a zdravý než chudý a nemocnýLet asfaltového holubaV meste plnom dáždnikovKto ste, Jozef Gabčík?O živé voděIná láskaNa druhom brehu slobodaPrávom láskyMagmaNa konci diaľniceCrainquebilleNebezpečné známostiJako listy jednoho stromuPevnostSmrť chodí po horáchBludičkaLouis PasteurNa veliké řecePočúvajme slnkoOceliariBrána k domovuElektra a její pravdaHajdúkHorúčkaPacho, hybský zbojníkPätnásť životovSynové ohněSom PetőfiVrchárska baladaZločin v Modré hvězděLid dosud prosíPlameneUkradená bitvaŠatyHusaren in BerlinNoc labutíPrinc BajajaNoc s mačkouRajský plynSladké hry minulého létaVirágvasárnapNiet inej cestyPražské nociStopy na SitneMarketa LazarováNylonový mesiacKaždý týždeň sedem dníPřípad pro obhájceSkalní v ofsajdePřípady profesora CapellarihoSilvánovciŠtúrovciMaterské znamienko


Aktualizace osobnostního profilu František Velecký: 16.11. 2023 20:47