Joe Frazier (1944 - 2011)


Americký boxer Joseph William Frazier soutěžil v letech 1965 až 1981 a byl známý svou silou, odolností, neúnavností a impozantní razicí silou. Byl také prvním boxerem, který porazil Muhammada Aliho.

Nedlouho poté, co Frazier začal pracovat, si vážně zranil levou ruku, když utíkal před třistakilovým prasetem. Joe jednou provokoval prase holí, branka chlívku nebyla dobře zavřená a prase začalo Joa honit. Joe spadl a ošklivě si o cihly roztrhal ruku. Rodina si nemohla dovolit lékaře, a tak se ruka musela uzdravit sama. Joe ji už pak nikdy nedokázal udržet úplně rovně. Během amatérské kariéry vyhrál Zlaté rukavice v těžké váze v letech 1962, 1963 a 1964. Během tří let amatérské kariéry vytvořil rekord 38 výher a 2 prohry.

V roce 1964 se Joe účastnil LOH, kde si během jednoho zápasu zlomil palec na levé ruce, ale zamlčel to. Joe se s bolestmi dostal až do finále, které nakonec vyhrál. Následující rok začal boxovat za profesionály. V témže roce při tréninkové nehodě oslepl na levé oko, což dlouhá léta tajil. U doktora při čtení očního diagramu si zakrýval jen levé oko, aniž by si toho doktor všiml. Ostře sledovaný Souboj století dvou neporažených v roce 1971 znamenal Joeovu výhru nad šampionem Alim. První prohra přichází až v souboji s Georgem Foremanem v roce 1973. Celkově z 37 zápasů vyhrál Joe 32 zápasů. Prohrál dvakrát s Alim a dvakrát s Foremanem.

Frazierovi byla diagnostikována rakovina jater koncem září 2011. Do listopadu 2011 byl v nemocniční péči, kde zemřel 7. listopadu 2011. Muhammad Ali to komentoval: „Svět ztratil velkého šampiona. Na Joea budu vždy vzpomínat s úctou a obdivem.“ Soukromý pohřeb se konal 14. listopadu v baptistickém kostele ve Filadelfii a krom přátel a rodiny se ho zúčastnili Muhammad Ali, Don King, Larry Holmes, Magic Johnson či Dennis Rodman.


12.1.1944
Beaufort, South Carolina, USA
7.11.2011
Philadelphia, Pennsylvania, USA
Joe Frazier csfd

Cesta ke štěstíHurikán v ringuHome of AngelsCalifornia ManGhost FeverRockyFight of the CenturySimpsonoviA Whole New BallgameFrank's PlaceThe JeffersonsMovin' OnImpossibly Powerful Left Hook - 'Smokin' Joe FrazierJerry Quarry: Boxing's Hard Luck WarriorAli & Cavett: Ali očima Dicka CavettaMuhammad Ali: The GreatestMuhammad Ali: Tváří v tvářHoror v ManileJim Brown All AmericanBeyond the GloryKings of the Ring: Four Legends of Heavyweight BoxingThe Sweet ScienceMuhammad Ali: Na vrcholuMuhammad Ali: The Whole StoryŠampióni boxuAmerican MastersThe FightersMuhammad Ali, the GreatestThis Is Your LifeHoward Stern on DemandThe ApprenticeZápasLennox Lewis vs. Mike TysonSe on siinäThe Howard Stern Radio ShowHoward SternMuhammad Ali's 50th Birthday CelebrationNight of 100 Stars IIIWrestleMania IIStarrcadeLate Night with David LettermanWoganNorman Gunston Show, TheTomorrow Coast to CoastThis Is Your LifeThe David Frost ShowThis Is Your LifeThe Dick Cavett ShowThe Kraft Music HallThe Dean Martin ShowABC's Wide World of SportsThe Joey Bishop ShowThe Mike Douglas ShowThe Bob Hope ShowToast of the Town


Aktualizace osobnostního profilu Joe Frazier: 18.11. 2023 13:46