Ian Rankin 63 let


Ian Rankin, celým jménem Ian James Rankin, je nesporně jedním z nejuznávanějších autorů detektivních románů ve Velké Británii. Vystudoval literaturu na Edinburské univerzitě a než dosáhl úspěchu v detektivním žánru, vystřídal značný počet různorodých zaměstnání (mj. sběrač hroznů a pastevec, novinář, vysokoškolský sekretář a také muzikant v punkové kapele Dancing Pigs).

Spisovatel získal celou řadu ocenění, například britskou Diamantovou dýku, francouzskou Grand prix de littérature policiére či německou Krimipreis. Několik univerzit mu udělilo čestný doktorát. Stal se prvním držitelem Edinburské ceny, jíž hlavní město Skotska odměňuje své občany, kteří dosáhli vynikajících výsledků ve vědě a v umění. Za zásluhy o literaturu byl vyznamenán Řádem Britského impéria (2002) a v roce 2022 byl pasován do šlechtického stavu v rámci Birthday Honors za zásluhy o literaturu a charitu.

Ian Rankin je od roku 1986 ženatý s Mirandou, z manželství pocházejí synové John Morgan "Jack" Harvey-Rankin a Christopher Connor "Kit" Harvey-Rankin. Manželé žijí v Edinburgu a vlastní také prázdninový dům v Cromarty ve Skotské vysočině.


28.4.1960
Cardenden, Fife, Scotland, Velká Británie
Ian Rankin csfd

Doors OpenReichenbach FallsInspektor RebusAlasdair Gray: A Life in ProgressThe Graphic Novel Man: The Comics of Bryan TalbotThe A to Z of CrimeMurder IslandFirst Tuesday Book Club


Aktualizace osobnostního profilu Ian Rankin: 20.12. 2023 00:22