Ladislav Frej st. 82 let


Vždy charismatický gentlemanský intelektuál s krásně usazeným a výrazově nepřekonatelným hlasem. Takový je Ladislav Frej rozený Brňan 26.listopadu 1941 v nepříliš klidné to době. V mladí je velice umělecky činný a zvláště pak v případě hudby, však tato dráha není ta, v které by prorazil. Širší umělecký duch mu dopomůže k úspěšnému absolvování JAMU, jakožto hrdý "Brněnec" hraje nejdříve na své domácí scéně v satirickém Divadle Večerního Brna, kde poznává prkna znamenající svět, je to pro něj dobrá zkušenost a jeho jistě nemalý herecký talent se zde naplno rozvíjí a i samotná profesní dráha má jen otevřenou cestu k divákovi.

Dobře se díky své dobré povaze začleňuje a sehrává své životní role po boku J.Hanzlíka či posléze pánů Prachaře nebo Bláhy. V roce 1973 je i ve vedlejší roli hereckým partnerem panu Pleskotovi coby Edvardu Benešovi ve DNECH ZRADY. Následují veleúspěšní CHALUPÁŘI s grandiósními Sovákem a Kemrem. Potkává i v drsné JENŮFĚ nepřekonanou Danu Medřickou, ale opravdovým filmovým startem mu budiž role syna dr.Sovy v již dnes kultovním "dietlovském" seriálu minulé éry NEMOCNICE NA KRAJI MĚSTA. Ve velké roli se představí ke konci sedmdesátcýh let po boku milého avšak dramatického Menšíka v HROZBĚ, sedmdesátá a osmdesátá léta se mu stávají pro kariéru filmového herce stěžejními, hraje dramatické role, role otců jako např. ZA TRNKOVÝM KEŘEM a jiné "poctivě pracující" muže s vždy přísným pohledem a jasným tónem hlasu.

V roce 1982 je mu nabídnuta jedna z hlavních rolí kapitána v MALÉM PITAVALU Z vELKÉHO MĚSTA, úspěšném to tv krimiseriálu. Za zmínku snad jistě stojí snímek NÁVŠTĚVNÍ HODINY, kde bravurně sekunduje coby syn národnímu umělci R.Hrušínskému v syrovém dramatickém prostředí sanatoria pro nevyléčitelně nemocné. Jistě musíme i připomenout a vzpomenout na drahou milovanou choť Ladislava Freje a sice Věru Galatíkovou, skutečnou Dámu českého dabingu a herectví o kterou náš národ tak docela nedávno přišel. S Věrou mají dvě děti, herce Ladislava Freje ml. a nadějnou Kristýnu Frejovou.

Od poloviny osmdesátých let se i věnuje dabingovým příležitostem, jeho nejslavnější hlasové propůjčení však musí čekat až na hlas inspektora Barnabyho ve Vraždách v Midsomeru. Dispozice jeho tónu na hlasivkách jsou přímo skvělé. Objevuje se v mnoha koprodukčních seriálech DOBRODRUŽSTVÍ KRIMINALISTIKY, NÁHRDELNÍK.. V průběhu devadesátých let se stylizuje do rolí starších pánů a dědečků v pokračováních NEMOCNICE NA KRAJI MĚSTA či v ČERNÝCH ANDĚLÍCH. Doufejme, že neposlední příležitostí před kamerou mu jest role soudního lékaře v KRIMINÁLCE ANDĚL. Tento výborný galantní herec si jistě zaslouží pozornosti a má v sobě velikou duši.


26.11.1941
Brno, Protektorát Čechy a Morava
Ladislav Frej st. csfd

Stáří není pro srabyBludičkyRudý baronStříbrná vůně mrazuFalešné obviněníGambitEx offoHvězda životaPokořitelé TrójeGenerálka Jeho VeličenstvaPříběh kriminálního radyZapomenuté tvářeMistr KampanusHodina obranyPrincezna DušeŠťastlivec SullaByli jsme to my?Cizinci v doměPopel a hvězdySvědek umírajícího časuZbabělecZápas o člověka NelibuSkřivánčí tichoTrezorVítězná prohraMistr KorneliusNepočestnáViktor VelikýVnitřní zrakKaranténaPoklesky zralých mužůTá tajovská voda mútnaVyjdi ze stínu!Óda na radostFlotilaNávštěvní hodinyOni věděli, co je láskaPřípad z kavárny SportPodivná znamení, podivní hostéRobotózaĎáblovy penízeLáska s vůní pryskyřiceOldřich a BoženaBledě modré ženské písmoDvě noci s císařemJára Cimrman ležící, spícíPles v opeřeMá láska s JakubemPlášť Marie TerezieSalvador, sedmnáctého března krátce po pátéŠílený kankánHodina životaHraj, jak kvetou stromyNačasovaná smrtPo rozvoduTa chvíle, ten okamžikDívka s mušlíHlas krveSignum laudisZa trnkovým keřem


Aktualizace osobnostního profilu Ladislav Frej st.: 26.11. 2023 09:26