Rudolf Jelínek 89 let


Herec se narodil 27. 2 .1935 v Kutné Hoře. Má čtyři mladší sourozence. Od mládí se věnoval divadlu. Hrál v ochotnickém spolku v rodném městě. O herecké kariéře ale nikdy nepřemýšlel. Vždycky si představoval, že bude učitelem tělocviku nebo inženýrem. Rád sportoval. Hrál košíkovou a házenou. Lyžoval.

Hercovou první ženou byla Jarmila Hlavatá. S ní má dvě děti, Marka a Báru. Je dědečkem pěti vnoučat. První žena ho navždy opustila v roce 2000. Herec se po druhé oženil. Jeho druhou ženou je Martina Růžičková, dostihová trenérka a žokejka, která čtyřikrát jela i Velkou Pardubickou.

Poprvé se objevil před kamerou ve filmu podle scénáře Miloše Formana, ŠTĚŇATA. Pak přišly další role. V roce 1957 hrál ve filmu VÁHAVÝ STŘELEC. V následujícím roce ztvárnil mladého chovatele koní ve filmu SMRT V SEDLE. Hrál v seriálu TŘICET PŘÍPADŮ MAJORA ZEMANA, kde vytvořil postavu majora Jiřího Hradce. Jeho zatím poslední role byla ve filmu OBSLUHOVAL JSEM ANGLICKÉHO KRÁLE. Film byl natočen podle knihy Bohumila Hrabala. Jeho hlas můžeme slyšet také při dabingu.


27.2.1935
Kutná Hora, Československo
Rudolf Jelínek csfd

Tajemství pouze služebníRubínový veteránHezké chvilky bez zárukyObsluhoval jsem anglického králeČlověk v ZOODiamantové mečeNexusOd rána do úsvituNež poznáš první úsměvZlatňankaJá si tátu přivezuMistr KorneliusČas žhavých kamenůObnovené pátráníHrdinaHříšný VáclavPojďte s námi mezi bohy!Sardinky aneb Život jedné rodinkyStopy zločinu: Otmar čeká spojkuStopy zločinu: Případ pobožné mumieZločin v galérii GruyèreŽádost o přeloženíMravenci nesou smrtNeklidná zimní sezónaPodivná přátelství herce JeseniaSmrt přichází s večeremStopy zločinu: Jak zemřela TerezaStopy zločinu: Rezident s flétnouV čase vánočnímViolaRubikova kostkaVe služběVenkovanZátahEvo, vdej se!Hodina splněných přáníDěkuju, pane profesoreKarel Hynek MáchaPražská terčovnicaPříhody pana PříhodyV hlavní roli obhájceZa všechno může trpaslíkZelená vlnaŠimonaHodina životaKosenie jastrabej lúkyLáska na druhý pohledNačasovaná smrtTa chvíle, ten okamžikVeterániHra o královnuKaždý má svůj stínMůj nezdolný levRomanetoÚtěky domůBratři KipovéDnes v noci hvězdy nezhasnouKdo přichází před půlnocíNa západní frontě klidNositelé zeměkoule


Aktualizace osobnostního profilu Rudolf Jelínek: 18.4. 2024 17:11