Arnošt Navrátil (1926 - 1984)


Herec Arnošt Navrátil neměl sice odborné vzdělání, ale díky nespornému nadání a vlastní píli se vypracoval v dlouhodobě významnou osobnost brněnského divadelního herectví. S filmem spolupracoval jen výjimečně, později ale často hrál v brněnské televizi. Narodil se v Senici nedaleko od Olomouce a původně se vyučil holičem, v roce 1945 krátce pracoval jako úředník na olomouckém hospodářském úřadě. Krátce nato se ale přihlásil do konkurzu Městského divadla v Olomouci, kam nastoupil do souboru zpěvohry.

Navrátilův věhlas jako představitele realistických postav brzy přesáhl hranice Brna a dostavily se první nabídky k filmování. V Zemanově sci-fi VYNÁLEZ ZKÁZY (1958) se objevil jako unesený profesor Roch, později se ale musel spokojit s podružnými rolemi v dobově poplatných filmech (VELKÁ SAMOTA, 1959; POSLEDNÍ ETAPA, 1962). Později dostával velké příležitosti v produkci brněnského televizního studia, které zaznamenávalo stěžejní představení Státního divadla (ZMOUDŘENÍ DONA QUIJOTA, 1963; VOJNARKA, 1968; RACEK, 1976), ale tvořilo i vlastní inscenace (STROM VĚDĚNÍ DOBRÉHO, 1976; PŘÍPAD HODNÉHO VEDOUCÍHO, 1977). Před filmovou kamerou se objevil naposledy jako ministr financí Dolanský ve zkresleném historickém snímku VÍTĚZNÝ LID (1977).

Arnošt Navrátil v roce 1979 ze zdravotních důvodů opustil stálé angažmá v brněnském Státním divadle a odešel do invalidního důchodu, příležitostně ale na tomto jevišti nadále vystupoval pohostinsky (Miláček, 1980). Zemřel v Brně 18. listopadu 1984 ve věku 58 let.


8.3.1926
Senice na Hané, Československo
18.11.1984
Brno, Československo
Arnošt Navrátil csfd

NehodaProkop DivišPřípad hodného vedoucíhoVítězný lidHlavou proti zdiStrom vědění dobréhoDeník psaný na voduOstrov AfroditySkleněná dámaJungfrauKlecDeset dní za láskuPaní TerezkaTím hůř, když padnouParadajsPodzimCandidaKaktus, bomba, letadloKnížeJdi za zeleným světlemPřípad korneta JelaginaVojnarkaDen velkého hněvuThyl UlenspiegelČlověk nikdy nevíÚtěk do BudínaKdo zabil Jean Norwoodovou?Smrt TarelkinaVdova CapetováBlátivé cestyNeklidnou hladinouPoslední etapaVelká samotaVynález zkázyPan TauMatkaTotální kuropěníKavkazský křídový kruhZmoudření dona Quijota


Aktualizace osobnostního profilu Arnošt Navrátil: 15.4. 2024 01:19