Jiří Kodeš 70 let


Herec Jiří Kodeš je dnes známý spíše z dabingu a televizních seriálů, má za sebou ale i několik zajímavých filmových rolí a řadu let se věnoval divadlu. Pochází ze severočeského Nového Boru, herectví vystudoval na brněnské JAMU a již jako student účinkoval s dalšími mladými adepty herectví v souboru Dílna 24 (1977-1979). Po absolutoriu na JAMU (1978) nastoupil do Činoherního studia v Ústí nad Labem (které se v té době těšilo dobré pověsti v celorepublikovém formátu), odkud však ale odešel již po jedné sezóně kvůli neshodám s Ivanem Rajmontem a jeho novou koncepcí divadla. V té době také přišly první filmové role (SIGNUM LAUDIS, 1980; CUKROVÁ BOUDA, 1980), v nevelké úloze jednoho z mladších lékařů se objevil v dodnes oblíbeném filmu POZOR, VIZITA! (1981).

Počátkem devadesátých let působil Jiří Kodeš krátce v Divadle Labyrint, časem se ale začal věnovat především dabingu, ať již jako herec nebo – a to v posledních letech obzvláště – v úloze režiséra. Jeho hlas zazněl například v sitcomech ČERNÁ ZMIJE nebo ZOUFALÉ MANŽELKY, jako režisér realizoval řadu českých znění zahraničních filmů a seriálů především pro televizní stanice Nova, Prima nebo HBO. Některé jeho režijní práce v dabingu se objevily i v nominacích na Cenu Františka Filipovského, například televizní film RODINNÉ SÍDLO (After the Funeral, 2005) ze série případu Hercula Poirota. Jako herec se Jiří Kodeš dodnes objevuje na televizní obrazovce, především v seriálech České televize (ZDIVOČELÁ ZEMĚ, 1997; NÁMĚSTÍČKO, 2004; HOP NEBO TROP, 2004). Před filmovou kamerou stál zatím naposledy v postavě vyšetřovatele Pouzara ve filmu SAMETOVÍ VRAZI (2005).

Jiří Kodeš byl prvním manželem herečky Lenky Skopalové, rozené Řehořové (*1954), s níž se seznámil na studiích (současná manželka herce Svatopluka Skopala).


25.2.1954
Nový Bor, Československo
Jiří Kodeš csfd

Rána z milostiSametoví vraziIn nomine PatrisMěsto bez dechuDen dobrých skutkůNikdo neměl diabetesOtec neznámý aneb Cesta do hlubin duše výstrojního náčelníkaMandragoraZdivočelá zeměPoslední večeře U ptáka NohaZítra to spustímeNebe, peklo, rájTankový praporParta za miliónZačátek dlouhého podzimuCesty ze slepých mapNedosněné snyPravo na prošlojeSama uprostřed nociPostojMiliónový chlapZuřivý reportérVšichni mají talentMalinový koktejlMotivMá láska s JakubemPlaché příběhySlaná růžeZelená vlnaDostihNoční jezdciPozor, vizita!Skleněný důmCukrová boudaPostřižinySignum laudisZlatá pannaNevěsta v pytliPříběh posvátného jezeraSvětlo bezesných nocíExpozituraHop nebo tropMísto nahořeNáměstíčkoČetnické humoreskyZdivočelá zeměČerní andělé


Aktualizace osobnostního profilu Jiří Kodeš: 2.11. 2023 11:01