Dylan Moran 52 let


Irský bavič, herec a spisovatel. Divácká veřejnost jej nejvíce zná z britského sitcomu BLACK BOOKS, kde ztvárňuje postavu flegmatického, nedůtklivého a věčné opilého majitele knihkupectví Bernarda Blacka. Je pravidelným účastníkem na národních i mezinárodních festivalech komedie (Edinburgh Fringe Festival, Just for Laughs, Melbourne International Comedy Festival, Kilkenny Comedy Festival). Mimo jiné je známý svou plachostí před novináři. O svém soukromí velice nerad mluví.

Moranův talent byl poprvé oceněn v roce 1993, když vyhrál cenu „So You Think You're Funny“ na edinburghském festivalu. Poté se stal nejmladším člověkem, který v roce 1996 získal „Perrier Comedy Award“ opět na Edinburgh Festival. Účastnil se také mnoha jiných festivalů jako Hay Literary Festival, Montreal Comedy Festival a Vancouver Comedy Festival. V letech 1995 až 1996 psal pro The Irish Times.

V roce 1998 získal jeho první velkou televizní roli v sitcomu stanice BBC2 - HOW DO YOU WANT ME?. Zahrál si také vedlejší roli v romantické komedii Rogera Michella NOTTING HILL. V roce 2000 byl poprvé na televizní obrazovku stanice Channel 4 uveden seriál „BLACK BOOKS“. Tento sitcom o ubohém, nespolečenském a věčně opilém majiteli knihkupectví Bernardovi Blackovi byl původním nápadem právě Dylana Morena a zrealizovat jej mu pomohl Graham Linehan. Druhá série byla vysílána v roce 2002. Třetí série, která se setkala s vlnou nadšení ze strany kritiků i fanoušků, byla odvysílána v dubnu 2004.

V roce 2003 hrál po boku Michaela Caineho v irsko-německo-britské komedii THE ACTORS, o rok později pak ztvárnil roli Davida v hororové komedii Edgara Wrighta SHAUN OF THE DEAD. Moranovým dalším projektem je role v komedii Michaela Winterbottoma A COCK AND BULL STORY, kde hraje po boku Stevea Coogana, Stephena Frye a Roba Brydona.


3.11.1971
Navan, Co. Meath, Irsko
Dylan Moran csfd

PixieMetal HeartKalvárieRubenesqueGood VibrationsNáhradniceV hlavní roli jáMaraton láskyTristram ShandySoumrak mrtvýchHerciNotting HillStuckZaklínač: Pokrevní poutoLittle CrackersBlack BooksHow Do You Want Me?Dylan Moran: Off the HookDylan Moran: Yeah, YeahDylan Moran Live: What It Is100 Greatest Stand-UpsDylan Moran: Like, TotallyDylan Moran: MonsterThe Secret Policeman's BallBatonBreakfast WineTell It to the Fishes


Aktualizace osobnostního profilu Dylan Moran: 2.11. 2023 22:30