Philippe Labro 87 let


Velice bystrý a inteligentně hloubavý autor, novinář a režisér Phillipe Labro se narodil v Montaubanu dne 27.srpna 1936. Již v osmnácti letech zanechává studia na Washingtonské a Leeho Univerzitě ve Virginii, kam byl poslán za vzděláním a několik let pak cestuje po celých Státech, nabírá zkušenosti, poznává zajímavá místa a ač netuší, vlastně sbírá materiál pro své sic krátké, leč velice výrazné účinkování ve světě filmu.

V roce 1969 prožívá režisérský debut u filmu TOUT PEUTt ARRIVER s J.-C. Brialym. Dramatický snímek sklízí vesměs pozitivní ohlasy u kritiků, avšak u veřejnosti se nedočká kýženého. Labro však nevěší hlavu a už pracuje na dalších scénářích, přitom však stále vykonává novinařinu. Sežene si peníze a hlavně přízeň producentů Gaumontu a v roce 1971 točí skvělý thriller s atmosférou film-noir BEZ MOTIVU se skvělým J.-L. Trintignantem. Film má konečně velké ohlasy jak u kritiky, tak u diváků a Phillipe je plně rozhodnut, že musí pokračovat, neboť podepisuje smlouvu s velkým francouzským produkčním studiem na další filmy. Pokračuje úspěšnou několikaletou spoluprácí s J.-P. Belmondem, film NÁSLEDNÍK je velice úspěšný i za hranicemi státu a pojednává o dědici velkého mnohamiliardového impéria, který se pokusí dobrat pravdy o smrti vlastního otce.

Spolupracuje i s Y.Montandem, ale skutečný vrchol Labroovi filmařské kariéry přichází až rokem 1976 veleúspěšným akčním thrillerem LOVEC HLAV s Belmondem a skvělým Cremerem. Pojednává o chladnokrevném zabijákovi Jestřábovi, který přes rok nenechává celou Francii v klidu usnout, za pomocí mladých najatých kumpánů přepadává klenotnictví a banky a když je po všem, zbavuje se i nepohodlných kompliců. Tomuto muži je na stopě nájemný "lovec hlav". Film sklízí i pro svou neutěšenou drsnou atmosféru strachu a za skvělou hudební kompozici mnohá ocenění. Po tomto úspěchu však brilantní autor odchází do ústraní, kde se věnuje své původní profesi a několika málo dokumentárním snímkům, mimochodem i o oblíbeném Belmondovi. Natočí do roku 1985 ještě dvě úspěšná dílka krimidramat, ale definitivně svou nadějnou práci u filmu končí. Od roku 1985 do r.2000 je režisérem tv programů na RTL, dokonce se stává v roce 1992 vysokým členem vedení známé stanice. Phillipe Labro je jistě často nevídaným jevem v uměleckém světě. Originální a svůj, to je on.


27.8.1936
Montauban, Francie
Philippe Labro csfd

Pravý břeh, levý břehZločinLovec hlavNáhoda a násilíNásledníkBez motivuTout peut arriverLes Deux D : Marie Dubois, Françoise DorléacChroniques de FranceLe Chat et la sourisMade in U.S.A.Střípky z festivalu v CannesPhilippe R. Doumic - Sous son regard l'étincelleSix portraits XL 3 : Philippe et BernardBelmondoIkonické páry HollywooduBelmondo, itinéraire...Le Silence de la mer, Melville sort de l'ombreAnnées 70 : La France se déshabilleKrycí jméno MelvilleComment nous sommes tous devenus AméricainsLes 40 ans de la 2Compositeurs/réalisateurs, dialogue impossible ?Ptačí světBelmondo, le magnifiqueCes chers disparus : Françoise DorléacHistoire du cinéma français par ceux qui l'ont faitLe Grand 8La Grande LibrairieUn jour, un destinCafé PicoulyLe Fabuleux Destin de...On ne peut pas plaire à tout le mondeVivement dimanche prochainThé ou café13 heures le journal7 sur 7


Aktualizace osobnostního profilu Philippe Labro: 4.4. 2024 02:15