Bo Yuen


Hongkongský herec, akrobat, kaskadér, bojový umělec a akční choreograf Bo Yuen byl studentem Pekingské opery společně s akrobaty Jackie Chanem, Wah Yuenem, Biao Yuenem, Sammo Hungem, Yuen Mo, Tak Yuenem, Corey Yuenem, Ng Ming Toiem, Qiu Yuenovou, Meng Yuen Manem a Bun Yuenem.

V 90.letech se vrátil k akční režii a z jeho rukou vzniká megahit Never Say Regret (1990) s kickboxerem Dickem Weiem a nestárnoucí Karou Hui. Film vydělal během týdne hodně přes dva milióny HK dolarů. Následují skvělé bojové choreografie, miliónové zisky a nominace na nejlepší akční choreo. Za zmínku stojí určitě mlátičky Angel Terminators 2 (1993) a nebo Shadow Cop (1993). Často koordinoval ženské bojovnice jako třeba Moon Lee, nebo Carrie Ng.

Po miléniu se začal objevovat i před kamerou. Vedlejší roli zloděje získal v komerčně úspěšném krimi PTU (2003). Vedlejší roli Dinosaura ztvárnil v drsné triádě Election (2005) a větší roli Cala si zahrál v povedeném thrillu Protege (2007). S Wah Yuenem se po letech setkal v peckovačce The Valiant Ones New (2007), kde vytvářel i akční choreo a Derek Yeemu dohodil větší roli v přeplácaném Triple Tap (2010). Sammo Hung si na něj vzpoměl ve snímku The Bodyguard (2016), kde se znova potkává s Wah Yuenem, Qiu Yuenovou a Biao Yuenem. Co se týče akční režie slušně si vydělal snímky The Devil Shadow (2000) s Wah Yuenem a  Looking for Jackie (2009) s Jackie Chanem, Wah Yuenem, Biao Yuenem, Bun Yuenem, Qiu Yuenovou a Mo Yuenem. Jako herec není Bo Yuen příliš znám, snad jen v okruhu ortodoxních kung fu fandů, přesto jako akční režisér ještě neřekl své sbohem.

Bo Yuen csfd

Můj strážný seniorPřesný cílMen tuVolbaPolicejní hlídka PTUThe TrailMistr úderuZhuang ju zai yu Niu gan yan


Aktualizace osobnostního profilu Bo Yuen: 12.1. 2024 21:25