Martin Kratochvíl 77 let


Martin Kratochvíl je český jazzový a jazz-rockový hudebník, hudební skladatel, významný hudební podnikatel, cestovatel, horolezec, autor několika knih (včetně autobiografie „Suma sumárum“ z roku 2005), kameraman a režisér. Absolvent Filozofické fakulty Univerzity Karlovy obor filosofie-psychologie s doktorátem u profesora Patočky. Dva semestry studoval obor kompozice na Berklee College of Music v Bostonu (USA).

Věnoval se i skládání filmové hudby. Jeho hudba se objevuje mj. ve snímcích Pomerančový kluk (1975), Hřiště (1975), Temné slunce (1980), Tankový prapor (1991) Početí mého mladšího bratra (2000).

Jeho záliby sportovního rázu (horolezectví a řízení letadel a lodí) v kombinaci se zájmem o východní filozofii ho přivedly i k vlastní filmové dokumentární tvorbě. Z jeho řady středometrážních snímků, které jsou mnohdy reportážemi z různých horolezeckých expedic, uveďme jako příklad dokumentární film Everest Trek, osm žen pod nejvyšší horou světa (2007), který přibližuje unikátní ryze ženskou horskou výpravu. Své mnohé výstupy s kamerou v ruce do Himalájí pak zdokumentoval mj. ve filmu Kančenčonga: Čundrácí v Himálaji (2000). Je rovněž autor myšlenky i producent největšího horolezeckého projektu České himalájské dobrodružství (2003).

Roku 1989 založil Kratochvíl vydavatelství Bonton, jež se soustřeďuje i na filmovou distribuci a produkci. Vyprodukovalo mj. první soukromý porevoluční film – Tankový prapor. V lednu 1992 se stal Kratochvíl spolu s Michalem Kocábem členem představenstva privatizačního fondu TREND, který založily Montované stavby Praha a kde měl Bonton v letech 1993-1995 investiční podíl.


22.5.1946
Praha, Československo
Martin Kratochvíl csfd

Početí mého mladšího bratraTankový praporAnonymKlecMůj přítel d'ArtagnanZnačka: Na dožitíÚtěk ze seriáluHorká kašeObžaloba z vraždyFigurky ze šmantůNáhodou je príma!Dlouhý čas nadějeJen se spolehniMezičasTemné slunceCesta domůPast na kachnuPaví králHřištěPomerančový klukCik-cak cirkusMoreplavciPohlednice Martina KratochvílaAPI - západonepálská královna horKrálovství MustangDivoké kmeny EtiopieČeské himalájské dobrodružstvíSIAMSibiřSrí LankaZemě Kadidlové stezkySkalní kláštery v EtiopiiBohové a prorociPříběhy z jižních moříRozhovoryNa vlně první republikyNa letním bytěKrálíci s moudrýma očimaPříběhy českého jazzuPrůzkumníciKrajem Čingischána po řece OrchonZlatá horečka na Yukonu


Aktualizace osobnostního profilu Martin Kratochvíl: 31.10. 2023 18:09