Romain Duris 49 let


Romain Duris se narodil 28. května 1974 v rodině výtvarnice a architekta. Po maturitě začal studovat výtvarnou školu a založil dokonce funkovou kapelu, oba tyto zájmy ale nakonec opustil, jakmile se mu naskytla první herecká příležitost. V roce 1994 si ho na konkurzu pro film LE PÉRIL JEUNE vybral režisér Cédric Klapisch. Film původně natočený pro televizní stanici Arte však měl takový úspěch, že putoval i do francouzských kin. Právě toto byl zlomový bod v Durisově kariéře, který odstartoval jak jeho hereckou kariéru, tak dlouholetou spolupráci s Klapischem.

Rok 1997 přináší Durisovi první spolupráci s režisérem Tony Gatlifem. Film GADJO DILO je Gatlifovým úspěšným završením trilogie z cikánského prostředí. Mladík Stéphane se v něm vydává do Rumunska nalézt zpěvačku, jejíž zpěv kdysi dávno zachytil jeho otec na magnetofonovou pásku. Místo toho, ale nalézá nové přátele, kulturu a také lásku v podobě cikánky Sabiny, kterou hraje svůdná Rona Hartner. Za roli Stéphana byl Duris nominován na Cézara za mužskou hereckou naději roku 1999. V Gatlifově snímku EXILS (EXIL) se Duris opět vydává na cestu, tentokrát do země svých filmových předků, do Alžírska. Nacházíme zde určitou paralelu s životním příběhem Tonyho Gatlifa, který je sám alžírského původu.

V roce 2006 přijal Duris roli ve filmu Christopha Honoré DANS PARIS. Ztvárnil zde postavu třicátníka, který dost svérázným způsobem řeší své neshody s milovanou ženou, ale jak už to tak bývá, všechno nakonec dobře dopadne. Rok 2007 Durisovi přinesl roli Jean-Baptista Poquelina ve francouzské komedii Laurenta Tirarda MOLIÈRE.

20. února 2008 se ve Francii uskuteční premiéra nového snímku Cédrica Klapische s názvem PARIS. Určitě to ale nebude poslední Klapischův film, ve kterém Durise uvidíme, protože jak oba shodně tvrdí, jsou naladěni na stejnou vlnu, stejně tak jako kdysi François Truffaut a jeho dvorní herec Jean-Pierre Léaud.


28.5.1974
Paříž, Île de France, Francie
Romain Duris csfd

Daaaaaali!Tři mušketýři: D'ArtagnanTři mušketýři: MiladyŘíše zvířatPoslední střihCharlotteEiffelNež přijde pan BojanglesFleuve noirLa Grande noirceurNa jeden nádechNáš bojMadame HydeVšechny prachy světaCessez-le-feuIrisLa confessionŠpinavej kšeftDémonsUne nouvelle amieCasse-tête chinoisPěna dníLáska všemi deseti(K)lamač srdcíMuž, který chtěl žít svůj životPerzekucePařížPo smrtiMoliereÂge d'homme... maintenant ou jamais!, L'V PařížiErasmus 2Tlukot mého srdce se zastavilArsen Lupin - zloděj gentlemanExilNení to tak vážnéOsmoseRozvod po francouzskuShimkent hôtel17 fois Cécile CassardAdolpheErasmus a spol.Filles perdues, cheveux grasBlažené bytostiCQPalečekJe suis né d'une cigogneMožnáDéjà mortLes KidnappeursDobermann - válka gangůGádžo diloChacun cherche son chatMémoires d'un jeune conFacteur VIIIBratři: červená ruletaRizika mládíŘecký salátVernon Subutex


Aktualizace osobnostního profilu Romain Duris: 1.11. 2023 00:11