Ivan Franěk 59 let


Narodil jsem se 17. června 1964 v porodnici v Plzni na Borech - při úplňku a o půlnoci jako druhorozený syn (můj starší bratr Petr Franěk je také herec). Do základní školy jsem chodil v Plzni - Doubravce a od 6 let jsem trávil odpoledne na fotbalovém stadionu tehdejší Škody Plzeň. Ve 14 letech jsem se dostal do širšího výběru české reprezentace fotbalových kadetů, ale v 15 letech jsem s fotbalem skončil a vydal se ve stopách staršího bratra Petra, který v té době začínal hrát amatérské divadlo v domě železničářů (DAS).

Během této doby jsem se vyučil ve Škodovce strojním zámečníkem a zároveň jsem zjistil, že bez maturitního vysvědčení se nemohu přihlásit na DAMU v Praze. Nastoupil jsem proto na večerní průmyslovou školu strojní, kde jsem po dvou letech získal maturitu. V roce 1983 jsem úspěšně zvládl talentové a písemné zkoušky na DAMU a od září téhož roku jsem zahájil studium na loutkoherecké fakultě DAMU, kterou jsem absolvoval v roce 1989. Poslední rok studií jsem se seznámil s Francouzkou Claire, která na DAMU absolvovala roční stáž scénografie, a spolu s ní jsem na podzim roku 1989 odjel na rok do Francie.

Začal jsem ihned pracovat v loutkovém divadle Jean-Pierra Lescota, kde jsem strávil skoro 10 let. Byl jsem zaměstnán jako herec a zároveň výtvarník (studium na DAMU mi dalo základy výroby loutek). V divadle J. P. Lescota jsme nastudovali několik autorských představení, se kterými jsem procestoval křížem krážem celou Francii a také kus Evropy. V roce 1996 jsem začal spolupracovat s francouzskou televizí a od roku 2000 hraji v celovečerních filmech.

Zlom nastal v roce 2001, kdy jsem dostal nabídku na hlavní roli ve filmu Silvia Soldiniho „Ve větru hořím“ (Brucio nel vento). Po mezinárodním úspěchu tohoto italského filmu jsem začal dostávat nabídky také z Itálie - jednu z hlavních rolí hraji ve filmu „Provinccia Meccanica“, který byl s úspěchem promítnut na Berlinale 2005. Jsem rozvedený a mám dvě děti. Holčičku Ninu (10 let) a chlapce Charlieho (7 let). Moje přítelkyně Joelle je bývalá tanečnice a herečka.


17.6.1964
Plzeň, Československo
Ivan Franěk csfd

Dvě slova jako klíčTo ty nosíš smůlu, láskoTři mušketýři: D'ArtagnanTři mušketýři: MiladyZablácené botyMstitelStockholmský syndromVysoká hraAnnaWhite FlowersI nostri passi diversiIl ragazzo invisibile: Seconda generazioneÚsměvy smutných mužůAgadahGuarda in altoIl permesso - 48 ore fuoriLa Banda dei TreMladý Karl MarxRiccardo va all'infernoL'histoire d'une mèreLa leggenda di Bob WindPsanciUšiChlórFuori dal coroKrev mé krveBolgia totaleLa bucaLa déesse aux cent brasColetteRitual - Una storia psicomagicaSe chiudo gli occhi non sono più quiVelká nádheraOccamova břitvaTulpa - Perdizioni mortaliIsoleCaptifsDue vite per casoMy jsme věřiliArmáda zločinuHodinu nevíš...In carne e ossaT.M.A.Kód AuroraL'amore non bastaNevinnáProssimo tuo, IlCrimini: Il bambino e la befanaDvojka z autobusuTajnostiSrdečná dohodaVizeRomance z továrnySilenzio dell'allodola, IlSky Fighters: Akce v oblacíchVálka policajtůSulla mia pelleVodka LemonZtraceni v přístavuBrucio nel vento


Aktualizace osobnostního profilu Ivan Franěk: 30.10. 2023 21:11