Josef Kobr (1920 - 1999)


Josef Kobr se narodil 9. září 1920 na Kladně. Už v dětství se chtěl stát hercem. Hereckou kariéru začal záhy za okupace v pražské Uranii (1940 – 1941), v Českém divadle moravskoslezském (1941 – 1944) a v kladenském Městském divadle (1944 – 1945).

Příležitostně hostoval i na dalších scénách. Kromě divadla se čile věnoval vystupování, konferování a vyprávění na různých estrádách, srazech, zájezdech, v televizi a v rozhlase. Jeho manželkou byla herečka a zpěvačka Zdeňka Poláčková (1915 – 1990).

V Ostravě se Josef Kobr stal i díky svému typickému ostravskému humoru vytíženým a oblíbeným představitelem starokomických operetních postav širokého rozpětí (často v klasických operetách Strausse ml., Frimla, Nedbala, Lehára a Offenbacha): Koloman („Cikánský baron“), Tabarie („Král tuláků“), Ondřej („Fidlovačka“), Styx („Orfeus v podsvětí“), Toníček („Perly panny Serafínky“), Loriot („Mam’zelle Nitouche“), Bronislav („Polská krev“), Algy („Jak je důležité míti Filipa“), Podkolesin („Ženitba“), Nikoš („Veselá vdova“), Miška („Čardášová princezna“), Frosch („Netopýr“), Alfréd Doolittle („My Fair Lady“), Flitt („Uličnice“) a Josef Švejk („Švejk“).

Dále to byly hry „Loď komediantů“ (Kapitán Andy), „Tisíc a jedna noc“ (Dumin), „Ples v opeře“ (Teofil), „Zvonokosy“ (Bartoloměj), „Tulák“ (Kohn), „Dvě srdce ve tříčtvrtečním taktu“ (Weigl), „Hello, Dolly!“ ad.


9.9.1920
Kladno, Československo
10.5.1999
Ostrava, Ostrava, Moravskoslezský kraj, Česko
Josef Kobr csfd

Stůj, nebo se netrefím!Zlatník OndraHavran barvy lilaČardášová princeznaMařinka vonnáTo byl zase denKopytem sem, kopytem tamMalé dějiny jedné rodinyČaj s Vladimírem BrázdouDeset děvčátek a žádný mužVysněnáČerní z NataliePaní Marjánka, matka pluku aneb Ženské srdceMelodie bílého klavíruJak netopýr ke štěstí přišelPatálie s netopýremPoprask v říši netopýrůObčan Novák a ti druzíJak se Honza nestal králemKošilkaVečer s Oskarem NedbalemHodný strýček ImreHrochPříběh středního útočníkaStraussovský dekameronFrancouzská opereta mimooffenbachovskáMenu á la GrandPapá OffenbachBubny a trumpetyHurá do PařížeStrakatí anděléZačít znovaNeklidnou hladinouKřižovatkyTři přáníDědeček automobilHříšní lidé města brněnskéhoArrowsmithU nás domaVladimír Brázda vás zve...MuzikantiDispečerZemě úsměvů a snůBakalářiNovotyÚsměvyZpívání v GranduTen vánoční čas


Aktualizace osobnostního profilu Josef Kobr: 14.2. 2024 14:06