Werner Schroeter (1945 - 2010)


Werner Schroeter, třetí z nejvýznamnějších režisérů německé "nové vlny" (po Reineru Werneru Fassbinderovi a Wimu Wendersovi), je tvůrce bytostně romantický - klíčem k jeho filmům i osobnosti je respekt k individualitě, která stojí "proti" neúnosné společnosti.

Mezi jeho nejvýznamnější filmy patří třihodinová "surreálná opera" PALERMO NEBO WOLFSBURG (1980), za kterou obdržel Zlatého Medvěda na festivalu v Berlíně, a kterou čas od času hraje pražské Ponrepo.

Pro filmy Wernera Schroetera je typická vypjatá stylizace, výstřednost a expresivita, fragmentární a často ne zcela rozšifrovatelný „snový“ děj, záliba v brakové estetice, queer a transgender tematika i výrazná hudební složka.

Stěžejní herečkou jeho filmů byla Magdalena Montezuma, známá také z Fassbinderových filmů a později Isabelle Huppert pro kterou přímo vznikl Schroeterův předposlední film DEUX (2002). Obsahlý rozhovor s Wernerem Schroeterem vyšel záslouhou Milana Klepikova ve Filmu a době. Na internetu je možné si jej přečíst na stránkách Fantom Filmu.


7.4.1945
Georgenthal, Thüringen, Německá říše
12.4.2010
Kassel, Německo
Werner Schroeter csfd

Nuit de chienDeuxPoussières d'amour - Abfallprodukte der LiebeMalinaDer RosenkönigLiebeskonzilDen idiotůPalermo nebo WolfsburgWeiße ReiseNel regno di NapoliGoldflockenSchwarze Engel, DerWillow SpringsSmrt Marie MalibranovéMacbethSalomeAngliaPilot bombardéruEika KatappaNicaraguaGrotesk - Burlesk - PittoreskKönigin - Marianne Hoppe, DieAuf der Suche nach der SonneDe l'ArgentineLachende Stern, DerDie GeneralprobeJohannas TraumArgilaNeurasiaAggressionenMaria Callas PorträtVirginia's DeathÜbungen mit Darstellern


Aktualizace osobnostního profilu Werner Schroeter: 3.4. 2024 05:52