Paolo Cavara (1926 - 1982)


Paolo Cavara byl italský scenárista a filmový režisér.

V březnu 1961, po natočení scén dokumentu Mondo cane (1962) v Las Vegas, cestovali Paolo Cavara, režisér Gualtiero Jacopetti spolu s Jacopettiho milenkou herečkou Belindou Lee autem z Las Vegas do Los Angeles na další část natáčení. V blízkosti San Bernardina v Kalifornii jejich řidič, který řídil příliš rychle, ztratil kontrolu nad klikatou cestou. Auto se otočilo a herečka B. Lee, která byla odhozena z vozidla, zemřela. Všichni ostatní vyvázli s lehkými zraněními.

Film Mondo cane (1962) byl pak uveden na festivalu v Cannes. Po úspěchu filmu se Jacopetti pokusil získat všechny zásluhy pro sebe, za což byl otevřeně mediálně kritizován. I když se podílel na střihu filmu, měl malou přítomnost na scéně během skutečného natáčení. Zatímco pro film P. Cavara cestoval do všech částí světa, od Afriky přes Asii, Evropu až po Japonsko, čímž neustále ohrožoval svůj život a natočil většinu záběrů filmu.

Příští rok 1963 byl film La donna nel mondo sestaven s použitím kvalitních materiálů od Mondo Cane, ale vzbudil již menší zájem. Od té doby P. Cavara pokračoval v natáčení filmů, nicméně tato zkušenost zanechala znamení pro budoucí projekty. Poté, co opustil své bývalé spolupracovníky, režíroval Malamondo, „antimondo“ pro evropskou mládež, a v roce 1967 The Wild Eye (s doplněním scenáristů Alberta Moravia a Tonina Guerra), znamenalo definitivní odtržení od žánru. The Wild Eye zvítězilo na festivalu v Atlantě a bylo přihlášeno na 5. moskevský mezinárodní filmový festival.


4.7.1926
Boloňa, Emilia-Romagna, Itálie
7.8.1982
Řím, Lazio, Itálie
Paolo Cavara csfd

La LocandieraAtsalut paderSarto per signoraVelký strachLumacone, IlVirilitàAmigos, LosLa tarantola dal ventre neroLa catturaChvíle hrůzyFregoliMalamondo, ILa donna nel mondoMondo cane


Aktualizace osobnostního profilu Paolo Cavara: 4.11. 2023 11:56