John David Washington 39 let


John David Washington je americký herec a bývalý hráč amerického fotbalu. John se narodil do herecké rodiny jako syn legendárního Denzela Washingtona a jeho dlouhodobé manželky a herečky Pauletty Washington v losangeleské čtvrti Toluca Lake. Jedná se o jejich nejstaršího potomka.

Washington i několik let působil jako profesionální hráč amerického fotbalu, na nějž měl nadání již od útlého věku, protože například na střední škole vytvořil školní rekord s 1 198 naběhanými yardy. Po dokončení univerzity Wahington hrál v druholigových týmech. Ovšem v roce 2009 se vypracoval až do Mezinárodní fotbalové ligy, kde působil v týmu California Redwoods (později Sacramento Mountain Lions). John s týmem zůstal i během stěhování do Sacramenta a přejmenování na „Mountain Lions“. To ovšem skončilo v říjnu 2012, kdy se tým rozpadl.

Washington se vrátil k herectví roku 2015 komediálně laděným sportovním seriálem Hráči z produkce HBO, kde si zahrál po boku Dwayna Johnsona. Seriál se dočkal velkého úspěchu. V roce 2017 přišel zásadní zlom v Johnově herecké kariéře, kdy i částečně díky svému otci dostal hlavní roli v novém krimi Spika Leeho BlacKkKlansman, kde si zahrál postavu skutečného afroamerického detektiva Rona Stallwortha, který se zabýval otázkou tehdejšího rasismu v USA i Ku-klux-klany. Po jeho boku si zahráli i slavní herci jako Adam Driver či Steve Buscemi. Film se dočkal velkého úspěchu a proměnil ze šesti oscarových nominací jednu za Adaptovaný scénář. Samotný Washington dostal svou první nominaci na prestižní filmovou cenu, a to na Zlatý Glóbus v kategorii Nejlepší herec – drama. Ve stejném roce jsme mohli Johna spatřit ve hvězdně obsazené krimi komedií Gentleman s pistolí, kde si zahrál jednu z vedlejších rolí po boku celebrit jako Robert Redford, Sissy Spacek, Casey Affleck či Danny Glover.

Následně se již Johnovi plně otevřela vrátka do Hollywoodu a světa filmů, zčásti i díky otci Denzelovi, který svého syna ve všem velmi podporoval.


28.7.1984
Los Angeles, California, USA
John David Washington csfd

StvořitelAmsterdamBeckettMalcolm a MarieTenetBlacKkKlansmanGentleman s pistolíMonsterMonsters and MenLove Beats RhymesMalcolm XHráčiLooking at the World in a New Way: The Making of TenetGMA3: What You Need to KnowThe 25th Annual Screen Actors Guild AwardsThe 76th Annual Golden Globe AwardsHollywood InsiderIMDb on the Scene - InterviewsSkip and Shannon: UndisputedSteve HarveyDish NationWGN Morning News


Aktualizace osobnostního profilu John David Washington: 24.11. 2023 14:16