Vampira (1922 - 2008)


Vampira se narodila ve Finském městě Petsamo 21. prosince 1921 jako Maila Elizabeth Syrjäniemi. Tvrdila, že je neteří finského atleta Paava Nurmi, který měl jako první světový rekord v běhu na dlouhou trať – v roce 1921, tedy v roce narození Vampiry. Ta se proto v začátcích představovala jako Maila Nurmi. Jako dvouletá se s celou svou rodinou přestěhovala do Spojených států, do města Ashtabula v Ohiu. V 17ti se vydala do Los Angeles, kde dělala modelku pro Alberta Vargase a Mana Raye. První filmovou zkušenost získala malinkou rolí ve snímku If Winter Comes z roku 1947 od režiséra Victora Savilla. Pózovala pro pin-up fotografie a říká se, že Mae West si prosadila její odchod z hry Catharine Was Great, která se hrála na západní Broadwayi, protože se bála, že jí Vampira zastiňuje.

Vampira Show mělo premiéru 1. května 1954 a zaznamenalo velký úspěch. Vampira v něm mezi jednotlivými filmy procházela chodbou plnou mlhy a pavučin, bavila se s pavoukem Rollem a vybízela diváky, aby si jí napsali o závěť místo o autogram. Když byl pořad v r. 1955 zrušen, dostala Vampira výhradní právo na svou postavu a přesunula se na konkurenční TV stanici KHJ-TV. Vampira byla první uvaděčkou hororů. V roce 1956 uvolnilo Universal studio balík 52 klasických hororů pod názvem Shock Theather, které zakoupila většina soukromých televizních stanic ve státech. Ty si tam potom dosazovaly podle vzoru Vampiry své vlastní strašidelné uvaděče a uvaděčky. Tento trend pokračoval několik desetiletí a vyvrcholil v 80. letech sexy Elvírou, Vládkyní temnoty, v podání Cassandry Peterson. Vampira ji zažalovala za kopírování její vlastní image, ale soud prohrála.

Poté, co byla v roce 1954 nominována na cenu Emmy za nejvýznamnější ženskou osobnost se vrátila k filmovému herectví. Zahrála si ve snímcích Too Much, Too Soon, The Big Operator a The Beat Generation. Její nejznámější filmovou rolí se stala Vampira - zombie ve slavném filmu Eda Wooda Jr. Plan 9 From Outer Space (natočen v roce 1956 ale do kin uveden až v roce 1959). V roce 1960 se objevila ve filmech I Passed for White a Sex Kittens Go to College. V roce 1962 si zahrála v The Magic Sword.

Vampira se znala s Marilyn Monroe a Elvisem Presley i Orsonem Wellsem. Byla blízkou přítelkyní Jamese Deana, scházeli se spolu v kavárně Googie's na rohu Crescent Heights a Sunset Bouldvard v Hollywoodu. Vampira vysvětlovala jejich přátelství slovy: „Máme stejné neurózy“ a James Dean dodal: „Dost se vyznám v satanismu a zajímalo mě, jestli náhodou tahle holka není posedlá.“ Vampira byla dvakrát vdaná, poprvé za Deana Riesnera, scénáristu filmů jako Drsný Harry, Zahrajte mi „MISTY“ a dalších a podruhé, od roku 1961, za herce Fabrizia Mioni. Děti žádné neměla.


11.12.1922
Petsamo, Finsko
10.1.2008
Los Angeles, California, USA
Vampira csfd

Skeleton Farm's Halloween HorrorshowI Woke Up Early the Day I DiedPopulation: 1Magický mečI Passed for WhiteSex Kittens Go to CollegePlán 9The Beat GenerationThe Big OperatorToo Much, Too SoonRomance on the High SeasIf Winter ComesThe Final DayPlayhouse 90Vampira Show, TheMy HeroCrystal Lake Memories: The Complete History of Friday the 13thVampira and MeAmerican ScaryVampira: The MovieMonsterama: A Tribute to Horror HostsThe Haunted World of Edward D. Wood Jr.VampiraFlying Saucers Over Hollywood: The Plan 9 CompanionThe Incredibly Strange Film ShowJames Dean: The First American TeenagerVampira elokuvassa DryThe 81st Annual Academy AwardsE! Mysteries & ScandalsNaked HollywoodThe George Gobel ShowThe Red Skelton Show


Aktualizace osobnostního profilu Vampira: 11.11. 2023 12:51