Maurice Ronet (1927 - 1983)


Na svět přišel jako Maurice Julien Marie Robinet, jediné dítě hereckého páru Émile Robineta a Gilberte Dubreuil. Na divadelních prknech poprvé stanul ve čtrnácti letech po boku svých rodičů v Guitryho hře „Le Deux couverts“. Studoval na pařížské konzervatoři, mj. u Jean-Louise Barraulta. Filmový debut si odbyl v roce 1949 ve snímku RENDEZ-VOUS DE JUILLET. Roli prý přijal jen proto, že mu ji scénárista a režisér Jacques Becker napsal přímo na tělo, svět filmu ho zvlášť nelákal. Po skončení natáčení se oženil s divadelní herečkou a dramatičkou Marií Pacôme a přestěhoval se s ní do Moustiers-Sainte-Marie v Provence, kde se v ústraní věnoval malování, psaní, hře na klavír a varhany a tvorbě keramiky. Nějakou dobu se živil prodejem svých obrazů, některé byly dokonce vystaveny spolu s díly Jeana Dubuffeta. Občas se ujal malé role ve filmech svých známých režisérů (např. Reného Wheelera nebo Yvese Ciampiho), uvažoval i o tom, že by sám zkusil režírovat. Postupem času zjistil, že největší tvůrčí uspokojení mu poskytuje právě herectví a rozhodl se definitivně pro tuto profesi.

V roce 1964 usedl Maurice Ronet sám na režisérskou stoličku a pod jeho vedením vznikl detektivní příběh z Barcelony LE VOLEUR DE TIBIDABO, ve kterém zároveň ztvárnil i hlavní roli. Roku 1974 se ujal režie dokumentárního snímku VERS L'ÎLE DES DRAGONS, o čtyři roky později stál za vznikem filmové adaptace novely Hermana Melvilla BARTLEBY. V 70. letech se začal také věnovat produkci televizních pořadů a napsal dvě knihy: deník z natáčení dokumentu „L'ile des dragons“ a pojednání o herecké profesi „Le métier de comédien“.

Manželství s Marií Pacôme skončilo v roce 1956 rozvodem. V letech 1958-1960 chodil Ronet s herečkou Anouk Aimée, od roku 1977 až do své smrti žil s herečkou Josephine Chaplin, z tohoto vztahu pochází jeho jediný syn Julien (* 1980). Zemřel na rakovinu, měsíc před svými 56. narozeninami.


13.4.1927
Nice, Alpes-Maritimes, Provence-Alpes-Côte d'Azur, Francie
14.3.1983
Paříž, Île de France, Francie
Maurice Ronet csfd

Surprise PartyCe fut un bel étéDéchirure, LaNuit du général Boulanger, LaPráskačUn matin rougeAtterrissage, L'OtčímRèglement intérieur, LeSfingaPokrevní příbuzníLes magiciens du futurEmmenez-moi au RitzMadame ClaudeSmrt darebákaHomme de sable, L'Nuit d'orOh mia bella matrigna!Perché si uccidonoPeut-être en automneÀ l'ombre d'un étéBis zur bitteren NeigeJackpotLa messe doréeCommissariato di notturnaDie Antwort kennt nur der WindLe Cri du cœurMarseillská smlouvaDon Juan 73L'Affaire Crazy CapoLa seduzioneSans sommationChambre rouge, LaGalets d'Étretat, LesIl diavolo nel cervelloL'odeur des fauvesHeure éblouissante, L'La maison sous les arbresRaphaël ou le débauchéUn peu, beaucoup, passionnément...Kdo?La ModificationPoslední skokSplendori e miserie di Madame RoyaleBazénDelphineLa femme écarlateŽenyDiablo bajo la almohada, UnHow Sweet It Is!Les oiseaux vont mourir au PérouNevěrná ženaPodivuhodné příběhyIl giardino delle delizieKorintská silniceVražedné šampaňskéAmadorDemarkační čáraDlouhý pochodZtracená jednotka


Aktualizace osobnostního profilu Maurice Ronet: 2.11. 2023 17:34