Lola Dueñas 52 let


María Dolores Dueñas Navarro je jedna z nejznámějších španělských hereček současnosti známá spíše pod jménem Lola Dueñas. Tato ikona současné španělské kinematografie, typická svým zářivým úsměvem a výraznýma očima, se narodila 6. října 1971 v samém srdci Katalánska, v Barceloně. Kromě toho, že Lola vystudovala Barcelonskou divadelní akademii (Institut del Teatre de Barcelona), má herectví i v krvi, jelikož její otec Nicolás Dueñas i její matka María Navarro jsou také herci. Dokonce vzdálená příbuzná její maminky je další známá španělská herečka Isabel Pantoja.

Lola si poprvé zahrála ve filmu až ve svých 27 letech a to ve snímku MENSAKA (1998). Proslavila se však až v televizním seriálu POLICÍAS, EN EL CORAZÓN DE LA CALLE (Policie, v srdci ulice), který z ní udělal jednu z nejžádanějších hereček Španělského království. Dnes již má na svém kontě připsáno více než 30 filmů a několik mezinárodních hereckých ocenění. Mezi nejvýznamnější úspěchy patří cena za nejlepší ženský herecký výkon na festivalu v Cannes a 2 španělské ceny Goya za nejlepší ženskou hlavní roli.

Mezi její první významnější filmy patří LAS RAZONES DE MIS AMIGOS (Důvody přátelství, 2000), PIEDRAS (Kameny, 2002) a HABLE CON ELLA (Mluv s ní, 2002). Film HABLE CON ELLA, v režii nejznámějšího španělského režiséra Pedra Almodóvara, byl prvním z jejich světově známých filmů. Získal Oskara za nejlepší původní scénář a cenu Goya za nejlepší originální hudbu.

Roku 2004 natočila film MAR ADENTRO (Hlas moře). Jedná se o nejúspěšnější španělský film v historii udělování cen Goya. Dohromady byl nominován na 15 cen a proměnil jich neuvěřitelných 14, což je nejvíce cen udělených jednomu filmu. Za film MAR ADENTRO získala cenu Goya i Lola Dueñas a to za nejlepší ženskou hlavní roli.


6.10.1971
Barcelona, Cataluña, Španělsko
Lola Dueñas csfd

Sobre todo de nocheV pasti: BarcelonaA NoivaHromotlukLove Me NotSedm důvodů k útěku (od společnosti)Il se passe quelque choseViaje al cuarto de una madreNedokážu říct sbohemZamaLa fille du patronIncidenciasLes ogresAlelujaOs FenómenosPadající hvězdaTiens-toi droite10.000 noches en ninguna parteLa Pièce manquanteRozkoš v oblacíchSuzanneŽeny z šestého poschodíAngèle a TonyBez níJá takyRozervaná objetíSpecialitka šéfkuchařeCo vím o LoleEl Almodóvar que nadie conoceVolver20 centímetrosHlas mořeFotbalové dnyKamenyTodo me pasa a míLas razones de mis amigosTerca vidaMarta y alrededoresMensakaLa MesíasVeneno. Vida y muerte de un iconoInstintoAídaPolicías, en el corazón de la calleEntre naranjosPeriodistas


Aktualizace osobnostního profilu Lola Dueñas: 3.11. 2023 16:49