Jódžiró Takita 68 let


Yojiro Takita spatřil poprvé světlo světa 4.prosince 1955 ve městě Takaoka v prefektuře Toyama. Takita se však k nejvyšším metám filmařiny dostal poněkud zvláštním způsobem, a to když debutoval jako asistent režiséra v 60.letech v tzv. „Pinku eiga“ filmech se silně erotickou tématikou (s využitím důmyslných praktik z důvodů tehdejší nekompromisní cenzury v Japonsku), jenž v té době značně zachraňovaly slábnoucí zisky tradičních filmových studií. Jeho první samostatným počinem v tomto směru byl komediální seriál s názvem MOLESTER'S TRAIN (Chikan densha), který se dočkal mnoha pokračování od roku 1982 až do posledního dílu natočeného v roce 1985.

V roce 2009 se však Takita dotkl pomyslného Olympu, když obdržel nejvyšší možné ocenění při vyhlašování 81.výročních cen Americké filmové akademie a odnesl si zlatou sošku Oscara za nejlepší cizojazyčný film svým snímkem DEPARTURES (Okuribito) jenž natočil v roce 2008. Tento jeho film vznikl na základě volné adaptace autobiografické knihy Coffinman: The Journal of a Buddhist Mortician (Nōkanfu Nikki) a desetileté přípravy na tvorbu tohoto snímku se mu jednoznačně vyplatily. Takita především dbal, aby se hlavní představitel Motoki Masahiro naučil dokonale zvládat vykonávání obřadů u zesnulých i hru na klasický hudební nástroj.

Takita se nebojí porušovat kulturní tabu, zpracovat "jiná" témata a nepochybně o některém s jeho dalších snímků ještě uslyšíme.


4.12.1955
Fukuoka, Tojama, Honšú, Japonsko
Jódžiró Takita csfd

Kita no sakuramoriLast Recipe: Kirin no šita no kiokuŠógunův astronomCurikiči SanpeiPrůvodceBatteryAšuradžó no hitomiOnmjódži IISoumrak samurajůGeomantOdžukenTajemstvíNettai rakuen kurabuBokura wa minna ikiteiruNemuranai machi - Shinjuku sameYamai wa kikara: Byōin e ikō 2Bjóin e ikóKimurake no hitobitoItoši no half moonChikan takuhaibinHamidashi school mizugiJen žádné komixy!Time Adventure: zeccho 5-byo maeChikan densha: Ato oku made 1cmChikan densha: Seiko no oshiriChikan densha: Shanai de ippatsuChikan tsûkin-basuMomoiro shintai kensaZetsurin gal: Yaruki mun munChikan densha: Chin chin hassahChikan densha: Gokuhi honbanChikan hokenshitsuGoodbye BoyMahiru no kirisakimaOL 24 ji: BishôjoÚchylův vlak – Revize spodního prádlaChikan densha: Keiko no hupChikan densha: Momoe no oshiriChikan densha: Rumiko no oshiriRenzoku bokoChikan densha: Man'in mamesagashiChikan densha: Motto tsuzuketeKanno danchi: Uetsuki shitatsuki shigekitsukiChikan onna kyoshiNippon Academy šó


Aktualizace osobnostního profilu Jódžiró Takita: 3.11. 2023 14:53