Milan Karpíšek (1928 - 2002)


Milan Karpíšek se narodil 14. června 1928 v Pardubicích. Už v dětství se rozhodl pro pěveckou kariéru, kterou studoval soukromě (během svých angažmá) u Michala Zabejdy, A. Špindlera (Opava) a Rudolfa Vaška (Ostrava). Nejdříve prošel sborem opery v Plzni (Divadlo J. K. Tyla, 1945 – 1946) a byl přijat jako sólista opavské (Slezské divadlo, 1947 – 1951) a ostravské (Státní divadlo, 1951 – 1954) operety. Poté přešel do Prahy, stal se členem Hudebního divadla v Karlíně (1954 – 1958) a od 1. října 1958 byl do začátku 90. let dlouholetým členem opery pražského Národního divadla. Z Národního divadla odešel až po svém penzionování.

Z operních úloh si např. uveďme: syn Vašek a Principál komediantů („Prodaná nevěsta“), Skuratov („Z mrtvého domu“), Hauk – Šendorf („Věc Makropulos“), Misail („Boris Godunov“), Yannakos („Řecké pašije“), sluhové („Hoffmannovy povídky“), Tlumočník („Semjon Kotko“), Curzio („Figarova svatba“), Taneční mistr („Manon Lescaut“), Svätopluk ml. („Svätopluk“), Ovčák Jíra („Čert a Káča“), Mefisto („Ohnivý anděl“), Jirka („Tajemství“), Carson („Krakatit“), Adam Ecl („Psohlavci“), Herec („Romeo a Julie“), Goro („Madame Butterfly“), Hajný („Rusalka“), Benda („Jakobín“) atd. atd.

Do české kinematografie vstoupil poprvé ještě během své karlínské anabáze jako redaktor v komedii Martina Friče NECHTE TO NA MNĚ (1955) s Theodorem Pištěkem, Vladimírem Řepou, Františkem Kreuzmannem, Oldřichem Novým, Bělou Jurdovou a Jaroslavem Marešem v titulních úlohách. A ještě týž rok v malé kreaci mladého muže v krátkometrážním hraném dokumentárním příběhu o novém československém zdravotnictví Františka Lukáše NĚCO SE TU ZMĚNILO (1955) opět s Oldřichem Novým a nově i s Fandou Mrázkem, Rudolfem Princem, Františkem Černým a i Otakarem Brouskem.

Po dvacetileté přestávce se do kin nepřímo vrátil, když za Ladislava Peška nazpíval principála komediantů v Kašlíkově filmovém zpracování PRODANÉ NEVĚSTY (1975) Bedřicha Smetany a Karla Sabiny. A o čtyři roky později byl operním pěvcem Enrico Carusem (zpíval za něj Jiří Zahradníček) v BOŽSKÉ EMĚ (1979) Jiřího Krejčíka. Režisér Miloš Forman ho obsadil i do svého amerického snímku AMADEUS (1984), jenž byl natáčen mj. i v Praze. Velikou příležitost Karpíškovi poskytl Otakar Fuka, když mu svěřil titulního a náročného sadistického a sexuálního vraha Miroslava Opatovského v ČERNÉ PUNČOŠE (1987). Touto stěžejní postavou se s filmovými ateliéry rozloučil.


14.6.1928
Pardubice, Československo
19.5.2002
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Milan Karpíšek csfd

Černá punčochaAmadeusBožská EmaKoncert pro mantinelyProdaná nevěstaKrimi revueRekviem za kouzelnou flétnuPolka jede do světaHoffmannovy povídkyProdaná nevěstaKrakatitNetopýrNechte to na mněZ mrtvého domuNěco se tu změniloElixír věčného mládíKabaret U dobré pohodyChvíle pro písničkuKdyž muzika začne hrát - Písničky Karla Hašlera


Aktualizace osobnostního profilu Milan Karpíšek: 15.3. 2024 03:58