Noah Taylor 54 let


Tento australský herec se sice narodil v Londýně roku 1969, ale v pěti letech se s rodinou přestěhoval na předměstí australského Melbourne. Rodiče se rozvedli, když mu bylo 14, o dva roky Noah později odešel z domova a ze školy a přidal se k St. Martin's Youth Theater.

V roce 1996 se celosvětově proslavil v dramatu ZÁŘE rolí mladého David Helfgotta, kterou sdílel s Geoffrey Rushem. Ten za ni byl oceněn Oscarem a FCCA Award (hlavní role) a Noah jako cenu útěchy získal alespoň FCCA Award pro vedlejší roli. Po tomto úspěchu si vybíral role v nezávislých filmech, např. TRUE LOVE AND CHAOS nebo THERE IS NO FISH FOOD IN HEAVEN.

Další herecký průlom zažil na přelomu století. Cameron Crowe ho obsadil do NA POKRAJI SLÁVY, který ve světě vzbudil velký ohlas divácký i kritický. Noah zde zúročil své hudební nadání, zpodobnil totiž jednoho z hudebníků rockové kapely. Crowe si ho nejspíš oblíbil, protože mu svěřil ve svém následujícím snímku VANILKOVÉ NEBE roli Edmunda. Následně byl obsazen do počítačových adaptací LARA CROFT - TOMB RAIDER jakožto počítačový expert Bryce. V posledních letech jsme ho dále mohli vidět v komedii ŽIVOT POD VODOU Wese Andersona nebo jako mladého Hitlera ve filmu MAX. Tim Burton mu v KARLÍKOVI A TOVÁRNĚ NA ČOKOLÁDU svěřil vlastní manželku Helen Bonham Carter a roli hlavy rodiny Bucketových, malé roličky si střihl ve westernu PROPOSITION a romanci NOVÝ SVÉT Terrence Malicka. Do budoucna připravuje drama LEKCE 21.

Jak jsem již zmínila, Noah je nadaným a vášnivým hudebníkem, hraje na housle, francouzský roh, na piáno i na kytaru. Hrál a zpíval v několika rockových kapelách, třeba Honky Tonk Angels nebo The Thirteens, hudbu si i skládá. Je velkým obdivovatelem Johnnyho Cashe.


4.9.1969
Londýn, England, Velká Británie
Noah Taylor csfd

MrakodrapPaddington 2Křížová palbaThe Menkoff MethodThe Windmill MassacreNa hraně zítřkaPredestinationVčelka MájaZtracen v KarastánuDvojníkLabyrint mysliZemě bez zákonaRed Dog - psí legendaAlenka v říši divůJmenuji se Oliver TateRed, White & BlueNová dceraLekce 21Karlík a továrna na čokoláduNový světPropositionŽivot pod vodouLara Croft - Tomb Raider: Kolébka životaSe slovníkem v posteliMaxHe Died with a Felafel In His HandLara Croft - Tomb RaiderVanilkové nebeDevět životů Tomase KatzeNa pokraji slávyMauvaise passeŠimon MágThere's No Fish Food in HeavenWoundingsTrue Love and ChaosZářeDad and Dave: On Our SelectionJoh's JuryThe Nostradamus KidSecretsDead to the WorldFlirtováníLast Crop, TheLover BoySonglinesThe Prisoner of St. PetersburgDadah znamená smrtThe Year My Voice BrokeDogs in SpaceNadaceSvětlo nadějeHanna


Aktualizace osobnostního profilu Noah Taylor: 18.11. 2023 13:45