Krystyna Janda 71 let


Krystyna Jolanta Janda se narodila 18. 12. 1952 v Starachowicích . Po absolvování uměleckého gymnázia studovala na Vysoké divadelní škole ve Varšavě, kterou úspěšně ukončila v roce 1975.

Od 80. let nepřetržitě hraje v televizních, filmových i divadelních rolích a mezi její doménu patří postavy silných nebo životem zkoušených žen. V 90. letech se též úspěšně ujala režisérské taktovky v divadle a v televizi. Její celovečerní film PESTKA (1995) byl označován kritiky za jeden z nejlepších režisérských debutů.

V roce 2000 podnikla jednu z největších šňůr v historii polského divadla. Během dvou měsíců vystoupila 48krát s představením Sto tváří Krystyny Jandy v osmi největších polských městech a pokaždé sklízela nekončící ovace.

Umělecký talent Krystyny Jandy je neobyčejně všestranný. Kromě hraní a režírování také zpívá, píše fejetony, vydala šest CD a pět knížek. V anketách polských medií byla na přelomu tisíciletí diváky vybrána za největší polskou herečku století.


18.12.1952
Starachowice, Województwo świętokrzyskie, Polsko
Krystyna Janda csfd

BłaznyJak jsem se zamilovala do gangsteraZabij to a opusť městoSladký konec dneJuliuszDamy i huzaryPaničky DulskéPaní ze školkyBoska!OnyČerný čtvrtek, Janek Wisńiewski padlDruhá strana mincePuškvorecRosyjskie konfituryPár osob, krátkej časSolidarita, solidaritaŽabí lamentoSuperprodukcjaPředjaříWeiserŻółty szalikŽivot jako smrtelná choroba přenášená pohlavní cestouUn air si pur...Matka swojej matkiOpowieści weekendowe: Niepisane prawaPestkaTatínekPropuštěn ze životaKuchnia polskaInventářRossinis Pasticcio oder Die Geburt der Kochkunst aus dem Geist der KompositionNa stříbrném glóbuKrátký film o zabíjeníLaputaW zawieszeniuMilenci mé matkyVertigesEine blaßblaue FrauenschriftO-bi, O-ba - Zánik civilizacePolicajt a dívkaBella DonnaStan wewnętrznyTo tylko rockŽárCe fut un bel étéProbuď se, špioneVýslechFik-MikMefistoOn, ona, oniVálka světů - příští stoletíČlověk ze železaDirigentGrüne Vogel, DerUoniW biały dzieńGolemBestieBez umrtveníGranica


Aktualizace osobnostního profilu Krystyna Janda: 2.11. 2023 15:57