Sigur Rós


Sigur Rós, neboli v překladu „Růže vítězství“, je Islandská kapela, která svým ojedinělým hudebním stylem dokázala zaujmout již nejednoho posluchače. Kapela vznikla v Reykjavíku v roce 1994 a začínala v tomto rozpoložení: zpěvák a kytarista Jón Birgisson, baskytarista Georg Holm a bubeník Ágúst, později se k nim přidal ještě klávesista Kjartan Sveinsson. Po určitém čase kapelu opustil bubeník Ágúst a nahradil ho Orri Páll Dýrason.

Zlom v kapele nastal v roce 1997, kdy jim vyšlo první elpíčko s názvem „Von“, které později zremixovali pod názvem „Recycle bin“. Další album a další zlom v kapele nastal v roce 1999, kdy jim vyšlo již druhé studiové album „Ágćtis Byrjun“, na kterém se začali objevovat výše zmiňované vokály a svým atmosférickým podáním v jistých ohledech připomínala Island, jeho překrásnou a často zmrzlou krajinu. V roce 2002 vyšlo již třetí album neobvykle pojmenováno „ ( ) “, které je z jejich tvorby asi nejvíce podobné právě Radiohead a fakt, že je velice depresivní a přitom opravdu nakažlivé na poslech a velice chytlavé dělalo kapelu tak úspěšnou. Krom toho skladba z tohoto alba s prostým názvem „Untitled 1“ vyhrála díky fantastickému videoklipu na MTV Europe Music Avards 2002 kategorii za nejlepší klip roku a to rozhodně oprávněně jelikož jakýkoliv videoklip od Sigur Rós se snaží udělit určité poselství, přesahují běžnou délku videoklipů a jsou většinou velice melodické a na první pohled velice chytlavé. Sigur Rós si prakticky vždy stáli na tom mít dobré videoklipy a později se to objevilo na jeho celkových kvalitách. Krom toho Sigur Rós stvořili hudební základ pro filmy Immortal nebo Andělé všehomíra a mnoho dalších převážně islandských filmů. V roce 2005 jim vyšlo zatím poslední album pod názvem „Takk“ z islandského překladu děkuji, a stejně tak jako oni nám děkují za úspěch, tak já jim děkuji za to, že je znám a jejich skladby mi zní v uších už nějaký ten čas.

Sigur Rós csfd

Hra o trůnyInniSigur Rós - HeimaScreaming MasterpiecePop v ReykjavíkuSigur Rós - ÓveðurBrennisteinnVládci chaosuS láskou, ScottVid Spilum EndalaustDe substituutSigur Rós: BlóðbergDauðalognDauðalognDauðalognDauðalognDauðalognDauðalognEkki múkkEkki múkkEkki múkkEkki múkkFjögur píanóFjögur píanóRembihnúturSeraphSigur Rós: Fjögur píanóSigur Rós: Leaning Towards SolaceSigur Rós: Ég andaValtariValtariVarúðVarúðVarúðVarúðVarúðVarúðVarúðVarúðVarúðVarúðÉg andaSigur Rós: GitardjammHoppípollaA Short Love Story In Stop MotionLater... With Jools Holland


Aktualizace osobnostního profilu Sigur Rós: 14.10. 2023 15:02