Jiří Chlumský 65 let


Český scenárista a režisér Jiří Chlumský prožil zajímavé dětství s rodiči v brazilském São Paulu, kde jeho otec pracoval v obchodním oddělení českého zastupitelství. „V té Brazílii to bylo samozřejmě skvělý, protože to je multikulturální země, která je absolutně demokratická a fantastická. Takže já jsem měl fantastický možnosti už jenom v tý lokaci, kde jsme bydleli, kde jsem měl kamarády jednak z toho domu, kde jsme bydleli, což byli pravověrní Brazilci. Vedle byla taková vila vedle toho našeho domu, tak tam bydleli zase ortodoxní Židé. Naproti nám v obchodě, tam byl jako kamarád, což byl Japonec. A ještě naproti v domě byla jedna kamarádka, která byla zase Polka. Takže vlastně takovýhle seskupení z celého světa,“ vzpomínal Chlmuský v rozhovoru s Janem Rosákem pro jeho rozhlasový pořad „Tandem“. Po návratu do vlasti se Chlumský mj. sedm let věnoval závodnímu plavání, kdy v žákovských a dorosteneckých kategoriích mnohokrát startoval na mistrovstvích republiky. Podle jeho slov byl jeho největší plavecký úspěch čtvrté místo na mistrovství republiky mužů na 1 500 metrů kraul, a to v době, kdy mu bylo teprve 15 let.

Jeho prvním celovečerním filmem byla poněkud ztřeštěná válečná komedie Stůj nebo se netrefím. Válečnému tématu, tentokrát ale na hodně vážnou strunu, se též věnuje v patrně jeho nejpovedenějším filmu Nedodržený slib, natočeném ve slovensko-české koprodukci podle skutečné události. Dalším jeho historickým dramatem, inspirovaným rovněž skutečnými událostmi, který se pro změnu věnuje sudetské otázce a odsun Němců v Čechách je film 7 dní hříchu. „Je to asi dáno trochu tím, že jsem vystudoval dokumentární tvorbu na FAMU a vlastně mě zajímají ty témata, který se týkají skutečných událostí,“ říká Chlumský v již uvedeném rozhovoru. Trošku paradoxně je však jeho jméno více spojeno s komediálním žánrem (např. letní rodinnou komedií Špunti na vodě, nebo třígenerační vztahovou komedií o vytrestaném otci Martin a Venuše), případně se spíše lehčím seriálovým žánrem (Místo v životě, Ošklivka Katka, Doktoři z Počátků, Ohnivý kuře a další).

Rozličnost práce na seriálech a filmech přitom Chlumský komentuje takto: „Je to zcela odlišná práce. Určitě otázka nabídky a poptávky, to v první řadě. Filmy dělám jednou za čas pro radost a ano, je to jiný žánr, velký rozdíl. Televize je rychlejší, občas jednodušší. Film je více vizuální záležitost, záběrová a sekvenční technologie a dá mnohem více zabrat ve všech směrech.“ Jeho patrně nejpovedenějším seriálem ale zatím zůstává ten úplně první z roku 2004 se sportovní tématikou Hop nebo trop, který se pro svůj úspěch dočkal i pokračování.


4.7.1958
Praha, Československo
Jiří Chlumský csfd

Jiný už nebudemŠpunti na voděDvojníci7 dní hříchůMartin a VenušeHasičiNedodržený slibPrachy dělaj člověkaKonečná staniceO svatební krajcePán hraduStůj, nebo se netrefím!ČernokněžníkHodiny od FournieraJediná na světěZmrazený VasilMísto zločinu České BudějoviceSedm schodů k mociZooŠpunti na cestěMísto zločinu OstravaLinkaInspektor MaxOhnivý kuřeTátové na tahu


Aktualizace osobnostního profilu Jiří Chlumský: 31.10. 2023 17:37