Nicolas Vanier 61 let


Více než čtvrt století Nicolas Vanier křižoval divokou alpskou přírodu. Z jeho výprav po horách vzniklo mnoho povídek, románů a dokumentárních filmů. Kouzlo dobrodružství se musí nezbytně pojit s absolutním respektováním přírody a lidí, kteří v ní žijí.

Potom přichází den, kdy se vydává na svou první velkou výpravu - vlakem jede až do Kiruny v Laponsku, kde je pro něj úžasným zjevením krajina za severním polárním kruhem... Krátce pracuje jako přístavní dělník v Le Havre a poté odlétá do Québecu a z Sherfeville se vydává v kanoe do Ungavské zátoky, v ústí Hudsonova zálivu, kde poznává montagneské Indiány.

Poté se vydává na 7 000 km dlouhou výpravu, která jej zavádí z Wyomingu do Beringovy úžiny: cestuje na koni, se psím spřežením a objevuje přitom Labrador s jeho stády jelenů karibu, Sibiř a její obyvatele, Evenky, kočovníky chovajícími soby, Mongolsko a Severní ledový oceán. Velké severské pláně jsou zdrojem pro jeho povídky i dokumenty. Podle Nicolase tvoří člověk a příroda jeden celek, a toto pojetí má stále větší naléhavost, aby si dnes lidé uvědomili konečně své destruktivní šílenství.

Další velkou výzvou je Bílá Odysea, expedice dlouhá více než 8000km, z aljašského Skagway do Québecu, zážitek z nejslavnějších závodů psích spřežení Yukon Quest, a nakonec, jako splnění posledního dobrodružného cestovatelského snu, Sibiřská odysea, kdy zdolává obrovskou vzdálenost mezi jezerem Bajkal a Moskvou, sám, jen se psím spřežením.


5.5.1962
Senegal
Nicolas Vanier csfd

Šampaňské!Čarovný PolyRozprostři křídlaPaul a škola životaBella a SebastiánVlkIditarod, la dernière course de Nicolas VanierSibiřská odyseaPoslední traperL'Odyssée blancheL'Enfant des neigesLe Triathlon historiqueCoureurs des boisLa Traversée du miroirCafé PicoulyQuestions pour un champion


Aktualizace osobnostního profilu Nicolas Vanier: 24.3. 2024 07:49